Dok-ing predstavio zanimljive električne robote na daljinsko upravljanje namijenjene rudarenju

Dok-ingovi roboti konkurentni su na tržištu upravo zbog svojih mogućnosti - daljinsko upravljanje, podvozje s gusjenicama te mogućnost rada na većim nagibima.

Martina Čizmić | 04.04.2022. / 16:37

Predstavljanje Dok-ingovih robota za rudarenje - 5 (Foto: Zimo)

Domaća tvrtka Dok-ing predstavila je zanimljivu flotu električnih robota koji su namijenjeni za podzemno rudarenje. Kako je istaknuto prilikom predstavljanja flote namijenjene klijentu na jugu Afrike, ovim se robotima pomiču granice u rudarskoj industriji.

NRE flota iznimno je inovativna te jedina u svijetu omogućuje mehanizaciju eksploatacije rude iz ultra niskih proizvodnih panela. Riječ je o još jednoj u nizu inovacija iz tvrtke Dok-ing, za koje smo do sada više od 100 puta nagrađivani međunarodnim nagradama. Moj tim i ja smo kreirali, razvili i proizveli ovu tehnološki iznimno naprednu, snažnu i produktivnu električnu flotu jedinstvenih strojeva koji zahvaljujući svojoj visini od samo 65 centimetara ulaze u najniže rudnike svijeta, izjavio je Vjekoslav Majetić, vlasnik Dok-inga.

Predstavljanje sustava Komodo - 4 Domaća kompanija privukla pozornost svojom robotskom platformom za djelovanje u ekstremnim uvjetima

Dok-ing je u kratkom vremenu od lokalne tvrtke postao globalni lider u proizvodnji različitih, zemaljskih besposadnih sustava. On je pravi primjer tvrtke koja razvija inovativna rješenja, kako u području obrane i sigurnosti, tako i u civilstvu, a sve s ciljem da sačuvamo ono najvažnije – ljudske živote, naglasio je izaslanik Predsjednika Vlade Damir Krstičević.

Tijekom predstavljanja robota, voditelj programa rudarstva Luka Petro istaknuo je kako su Dok-ingovi roboti konkurentni na tržištu upravo zbog svojih mogućnosti - daljinsko upravljanje, podvozje s gusjenicama te mogućnost rada na većim nagibima.

Mogućnost rada na većim nagibima omogućuje eksploataciju ležišta koja su nedohvatljiva ili neisplativa upotrebom konvencionalnih strojeva, naglasio je  Petro, dodavši kako to omogućuje eksploataciju rude i na područjima na kojima to inače ne bi bilo moguće. Električni pogon eliminira buku i utjecaj ispušnih plinova u skučenim prostorima te smanjuje ugljični otisak ukupnog eksploatacijskog procesa. Mehanizacijom proizvodnog procesa povećava se efikasnost proizvodnje i drastično smanjuju rizici za radnike i povećava se njihova sigurnost.

Slika nije dostupna DOK-ING-ovi specijalizirani roboti "voze" prvom 5G mrežom na 26 GHz

Upravljanje daljinskim upravljačem omogućuje sigurnije radne uvjete za radnike, koji ne moraju biti direktno iza robota, dok kamere kojima su opremljeni olakšavaju samo pozicioniranje robota te nadzor nad radom opreme.  Operacije bušenja i sidrenja krovine su potpuno automatizirane i na taj način pridonose sigurnosti operatera prilikom rada. Dok-ingova NRE Flota sastoji se od tri stroja koji zajedno upotpunjuju proces bušenja, čišćenja i sidrenja.

Pojašnjavajući mogućnosti NRE flote, Petro je istaknuo kako ona omogućuje mehaniziranu eksploataciju rudnih sirovina u profilima visine 0,9 m do 1,7 m, koja do sada nije bila tehnički moguća ili nije bila komercijalno isplativa. Povećava sigurnost i poboljšava radne uvjete radnicima, a rudarskim kompanijama povećava produktivnost i koncentraciju rude te smanjuje kapitalna ulaganja i operativne troškove. Istaknuo je da primjenom NRE opreme i mehanizacijom proizvodnje iz ultraniskih profila, rudnici mogu smanjiti svoja kapitalna ulaganja za do 35% uz operativne troškove niže i do 30%, što skraćuje vrijeme povrata investicije s 11 na 5 godina. 

Kako je u razgovoru s novinarima istaknuo Majetić, Dok-ing je inovativne robote za rudarsku industriju razvio na zahtjev globalnog lidera u proizvodnji platine, Anglo American grupe, koja ima stogodišnju tradiciju poslovanja. Grupa je vodeći svjetski primarni proizvođač metala platinske skupine (PGM - Platinum Group Metals)koji se koriste u proizvodnji nakita, autokatalizatora, gorivih ćelija , jedinica za pročišćavanje zraka i vode, srčanih stimulatora, zaslona računala, tvrdih diskove i gnojiva. Posljednjih godina zbog visoke vrijednosti PGM-a platina je, uz zlato, postala primarna investicijska roba. Naime, metalima platinske skupine (iridij, osmij, paladij, platina, rodij i rutenij) cijena vrtoglavo raste te je u posljednjih godinu dana dosegla povijesne razine upravo zbog širokog spektra korištenja u raznim industrijama te u proizvodnji medicinskih pomagala i elektroničkih uređaja.

Predstavljanje sustava Komodo - 4 VIDEO i FOTO Dok-Ing predstavio svoje najmodernije robotsko vozilo dosad za koje kažu da je bez konkurencije: "Granica mu je samo mašta"

Inače, uređaji koji su predstavljeni danas za koji će se dan naći na putu prema jugu Afrike te će ubrzo biti stavljeni u pogon u rudnicima Anglo American grupe. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti