DOK-ING-ovi specijalizirani roboti "voze" prvom 5G mrežom na 26 GHz

Uvođenje i primjena 5G mreže na području visokih frekvencija (26 GHz) odnosno području milimetarskog vala (mmW) omogućuje značajno povećanje kapaciteta te pružanje usluge iznimno kratkog vremena odziva od svega par milisekundi na mikro lokacijama.

Martina Čizmić | 09.11.2021. / 14:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije no što 5G mreže zaista zažive među korisnicima i omoguće razvoj novih tehnologija, svoje su mjesto pronašle u proizvodnim i istraživačkim pogonima. Tako je i zagrebačka tvrtka DOK-ING u svojim prostorima dobila 5G mrežu koju će moći koristiti za daljnji razvoj i testiranje. 

Slika nije dostupna "Zdenka" pokazala koliko će 5G tehnologija utjecati na razvoj autonomnih robota

Naime, DOK-ING se bavi razvojem specijaliziranih robota, a razvija i proizvodi sustave posebne namjene za zaštitu ljudskih života. Njihovi roboti razminiraju minski sumnjiva područja, gase požare, ali i suvereno idu kroz rudnike. U suradnji sa A1 Hrvatska koriste 5G mrežu u frekvencijskom pojasu 26 GHz i 5G FWA odnosno fiksni bežični pristup. Gigabitnu 5G mrežu, niske latencije i visokog kapaciteta koriste za istraživanje i razvoj, u proizvodnji te za testiranje i upravljanje specijaliziranim robotima.

DOK-ING je globalni tržišni lider u području robotskih sustava koji rješavaju najsloženije zadatke u ekstremnim uvjetima. Kao kompanija predana razvoju znanja i inovacija, sa zadovoljstvom pozdravljamo suradnju s A1 Hrvatska u primjeni 5G mreže u frekvencijskom pojasu 26 GHz. Uvijek razmišljamo o tome kako primijeniti najnovija otkrića poput umjetne inteligencije ili interneta stvari, koji omogućuje upravo nova 5G tehnologija, za poboljšanje naših proizvoda, rekao je Marijo Grgurinović, izvršni direktor tvrtke DOK-ING.

Kako su istaknuli iz A1 Hrvatska, uvođenje i primjena 5G mreže na području visokih frekvencija (26 GHz) odnosno području milimetarskog vala (mmW) omogućuje značajno povećanje kapaciteta te pružanje usluge iznimno kratkog vremena odziva od svega par milisekundi na mikro lokacijama poput pravih 5G kampusa te za razne industrijske potrebe i dedicirane privatne 5G mreže, stadione ili dvorane

Slika nije dostupna Šef Huaweija: U svijetu postoji 176 komercijalnih 5G mreža, ali još ima mjesta za poboljšanje

Akvizicijom spektra na 700 MHz, 3,6 GHz pa i 26 GHz osigurali smo dugoročni resurs za pružanje vrhunskog korisničkog iskustava. Uz primjenu najmodernije, a ujedno pouzdane i sigurne, tehnologije na 26 GHz ostvarili smo vezu s DOK-ING-om od 2 Gbps i na taj način korisniku omogućili optičko iskustvo preko mobilne mreže. Daljnjim razvojem mrežne tehnologije i korisničkih uređaja mogu se očekivati brzine do 10 Gbps, istaknuo je glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatske, Tomislav Makar

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti