Donesena presuda: Poslodavac traži da imate aktiviranu web kameru? To je kršenje ljudskih prava

Nizozemac je dobio otkaz jer nije htio poslušati zahtjev poslodavca iz SAD-a da cijeli da 9 sati dnevno tijekom rada od kuće ima aktiviranu web kameru.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.10.2022. / 09:47

Web kamera (Foto: Getty Images)

Zahvaljujući radu od kuće, danas možete živjeti u Hrvatskoj te iz udobnosti svog doma raditi za kompanije u bilo kojem dijelu svijeta. Mnogima se to čini kao savršen spoj jer se ne moraju seliti iz Lijepe Naše, a mogu raditi za strane kompanije i, što je još važnije, dobivati “stranu” plaću.

Prisluškivanje, ilustracija Zbog “paranoje produktivnosti”, sve više kompanija nadzire radnike koji rade od kuće

No mnogi poslodavci nisu ljubitelji takvog oblika rada, iako ga dopuštaju jer su danas takvi trendovi i, ako ne pristanu na kompromis rada od kuće, postoji mogućnost da će dio zaposlenika dati otkaz. Zbog tog straha, neki poslodavci primjenjuju iznimno nepopularne metode nadzora svojih zaposlenika u njihovim kućama. Vrste nadzora su različite - od praćenja onog što se pojavljuje na ekranu, stvari koje se tipkaju pa do nadzora putem web kamere.

Takav oblik nadzora provodi kompanija Chetu sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Florida. Oni zapošljavaju radnike na daljinu, no prilično su rigorozni oko nadzora jer zaposlenici moraju dijeliti sliku svog ekrana s poslodavcem, ali moraju imati aktiviranu i web kameru - i tako devet sati dnevno.

Takav oblik nadzora nije se svidio zaposleniku iz Nizozemske koji je smatrao da se time krši njegova privatnost te se pri tome osjećao iznimno neugodno. Svoju kameru zato nije palio pa je dobio otkaz pri čemu je kao službeni razlog navedeno “odbijanje obavljanja posla”.

S tim se, naravno, nije složio pa je protiv kompanije podigao tužbu na nizozemskom sudu, a suđenjem je dokazano da je bio u pravu. Naime, u presudi se tvrdi kako je aktiviranje web kamere i takav nadzor kršenje ne samo privatnosti zaposlenika, već i kršenje ljudskih prava.

Slika nije dostupna Pogledajte kako umjetna inteligencija može uhoditi poznate influencere

Za svoju odluku o, prema odluci suda, nezakonitom otkazu, Chetu će sada morati financijski odgovarati - pored kazne od 50 tisuća dolara, moraju bivšem zaposleniku isplatiti zaostale plaće, sudske troškove, ali i brojne druge troškove.

Izvor: Tech Crunch

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti