Zbog “paranoje produktivnosti”, sve više kompanija nadzire radnike koji rade od kuće

Mnogi šefovi nisu ljubitelji rada od kuće jer misle da se time smanjuje produktivnost pa se odlučuju na nepopularne mjere.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.09.2022. / 15:41

Prisluškivanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

S pandemijom mnogi su radnici (prisilno) otkrili sve prednosti i nedostatke rada od kuće. Mnogima se takav način rada iznimno svidio te žele nastaviti raditi iz udobnosti svojih domova, dok se neki njihovi šefovi protive takvom načinu rada, a nekakav je kompromis pronađen u hibridnom načinu rada koji kombinira rad od kuće i iz ureda.

Slika nije dostupna Mijenjaju se prioriteti zaposlenika: Traže slobodu i fleksibilnost, a mnogi su spremni i na promjenu poslodavca

No usprkos tome, dio šefova i dalje je skeptičan oko rada od kuće jer smatraju kako su njihovi zaposlenici manje produktivni u odnosu na rad iz ureda. Takvu situaciju šef Microsofta Satya Nadella nazvao je “paranojom produktivnosti”, a dio poslodavaca zbog te je paranoje počeo provoditi nadzor nad svojim zaposlenicima koji rade od kuće.

Različiti su načini takvog paranoičnog nadzora te poslodavci i menadžeri koriste različit softver i metode - od uzimanja screenshotova ekrana na kojima zaposlenici rade do praćenja tipki tipkovnica, klikova mišem i slično. Kako su iz Gartnera komentirali za WSJ, prije pandemije oko trećina srednjih i velikih kompanija koristila je određenu metodu nadzora svojih zaposlenika, no sada čak dvije trećine njih na određeni način nadzire zaposlenike.

Osim pitanja privatnosti, za dio zaposlenika to stvara i problem sa zaradom. Npr. za one koji su plaćeni po satu jer se svaki oblik kraće pauze (npr. zbog odlaska na toalet) ne računa kao radno vrijeme. U nekim slučajevima i zaposlenici pronalaze načine na koji mogu prevariti softver za nadzor, poput korištenja programa koji će pomicati strelicu miša na ekranu, čime se stječe dojam da zaposlenik nešto radi, dok on uopće ne koristi računalo.

Ono što je važno napomenuti, a na što su upozorili novinari WSJ-a, jest da ne postoje podaci koji bi pokazali da takav nadzor zaista pomaže u povećanju produktivnosti. Dapače, neke ranije studije pokazale su da se time samo povećava stres radnika, što može rezultirati upravo manjom produktivnošću, a zbog velike razine stresa i njegovih popratnih učinaka, neki mogu otići i na bolovanje.

Slika nije dostupna Zaposlenici smatraju da su radom od kuće produktivniji, no nemaju isto mišljenje za svoje kolege

Također, s radom od kuće često se gubi granica privatnog i poslovnog vremena pa neki svoj posao koji bi inače obavili tijekom dana, dovršavaju navečer, kada uhvate mir i koncentraciju, a to je nešto što programi za nadzor ne mogu pratiti, niti vrednovati.

Izvor: Axios
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti