"Dosadna i bljutava": Znanstvenici otkrili iznenađujuću, pravu boju planeta Neptuna

Znanstvenici su u iznenađujućem istraživanju otkrili pravu boju planeta Neptuna, a njegova je prava boja kudikamo manje primamljiva od one koja nam je uvriježena već desetljećima.

Branimir Vidmarović | 05.01.2024. / 12:19

Prava boja planeta Neptuna vrlo je slična onoj planeta Urana
Prava boja planeta Neptuna vrlo je slična boji planeta Urana (Foto: Patrick Irwin)

Suprotno uvriježenom mišljenju, Neptunova je prava boja blijedo zelenkastoplava i slična je boji planeta Urana, a ne onoj koja je vidljiva na fotografijama Neptuna koje je snimila NASA-ina svemirska letjelica Voyager 2 1980-ih.

Unatoč sličnoj veličini, masi i sastavu Uran i Neptun barem na tim fotografijama pokazivali su različite boje, što je fenomen koji nije u potpunosti objašnjen postojećim atmosferskim modelima. Patrick Irwin i njegov tim sa Sveučilišta u Oxfordu ponovno su obradili slike Voyagera 2 kako bi simulirali način na koji ljudsko oko percipira planete. Rezultati njihova istraživanja bit će objavljeni u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Promjene oblaka na Neptunu S Neptuna misteriozno nestali svi oblaci, znanstvenici misle da znaju tko je krivac za to

Izvorne fotografije Voyagera 2 podvrgnute su poboljšanju kontrasta, naglašavajući suptilne atmosferske značajke i mijenjajući ravnotežu boja. S vremenom su te izmjene dovele do pogrešnog shvaćanja Neptunove duboke plave boje u percepciji javnosti. Irwinov tim upotrijebio je slike svemirskog teleskopa Hubble za izradu modela u pravim bojama, otkrivajući manje živahan izgled obaju planeta.

Slika u pravim bojama mnogo je dosadnija i bljutavija zbog načina na koji oko radi, objasnio je Irwin.

Osim toga, znanstvenici su iskoristili slike Hubblea i opservatorija Lowell kako bi izradili model koji objašnjava varijacije boja Urana tijekom njegove 84-godišnje orbite oko Sunca. Ekvatorijalno područje planeta, bogato metanom, apsorbira crvenu svjetlost, dok se reflektirajuća kapa od čestica leda formira na polu okrenutom prema Suncu tijekom ekvinocija. Ta kapuljača povećava refleksiju crvenih i zelenih valnih duljina.

Planet Devet, ilustracija Zagolicali maštu mnogih: Postoji li još jedan planet u našem Sunčevu sustavu?

Znali smo da to postoji i znali smo da ima manje metana na polovima, ali nitko nije sve skupio da objasni što se zapravo događa sezonski, kaže Irwin.

Neptunovu zelenkastoplavu boju, isprva pogrešno predstavljenu javnosti, Irwinov je tim razjasnio preciznom obradom slike. Osim toga, demistificirane su sezonske promjene boje Urana, koje se pripisuju njegovim jedinstvenim atmosferskim značajkama.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti