Dosta vam je vaša 4 zida? Zaigrajte NASA-inu novu videoigru i pomozite istražiti koraljne grebene

NASA je odlučila zamoliti javnost da pomogne u identifikaciji koralja na oceanskom dnu. Kako? Napravili su jednostavnu i edukativnu videoigru.

Martina Čizmić | 10.04.2020. / 15:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljudi su istražili veći dio Zemlje, no dubine oceana i dalje skrivaju svoje tajne. Istraživanje najdubljih dijelova oceana izuzetno je teško i skupo, pa još postoje dijelovi koji su slabo ili gotovo nikako istraženi.

U NASA-i, iako im ime govori da su svemirska agencija, često svoju tehnologiju koriste i za istraživanje fenomena i područja na Zemlji. Tako su istraživači iz NASA-ina Istraživačkog centra Ames u Kaliforniji godinama snimali dno oceana koristeći posebne kamere smještene na dronovima i zrakoplovima. Rezultat je prilično detaljna snimka oceanskog dna koju sad treba proučiti i identificirati predmete, životinje i biljke koji se na njima nalaze.

Stoga su u NASA-i odlučili pomoć potražiti od javnosti. Točnije, razvili su videoigru za Mac i iOS (verzija za Android je još u fazi razvoja) nazvanu NeMO-Net koja "igraču" pruža mogućnost virtualnog putovanja oceanskim dnom u plovilu nazvanom Nautilus (da, referenca na Julesa Verna je namjerna). Tijekom putovanja na igraču je da identificira i klasificira sve koralje koje primijeti.

 

 

Svi mogu igrati ovu igru, čak i učenici prvog razreda. Pomoći će nam u sortiranju velike količine podataka i označavanju jednog od najljepših oblika života koje poznajemo, ističe glavni istraživač u Amesu, Ved Chirayath.

Igrači ne samo da će pomoći klasificirati koraljne grebene, već će svojom identifikacijom koralja pomoći superračunalu Pleiades (Plejade) da nauči kako prepoznati koralje na oceanskom dnu. Kako ono bude učilo, tako će NASA lakše moći pratiti promjene među koraljima i ekosustavima u našim oceanima.

Pa ako imate viška vremena i dosta vam je buljenja u četiri zida, gledanja filmova i razgovaranja s članovima obitelji, zaigrajte NeMO-Net i pomozite NASA-i.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti