Dr. Hossein Sadrzadeh, liječnik u Bostonu, imao snažnu alergijsku reakciju nakon cjepiva Moderne

Bostonski liječnik odmah nakon primanja Modernina cjepiva protiv koronavirusa razvio je ozbiljnu alergijsku reakciju. Do reakcije na cjepivo došlo je u roku od nekoliko minuta.

M.V. | 26.12.2020. / 11:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dr. Hossein Sadrzadeh, gerijatrijski onkolog iz Bostonskog medicinskog centra, inače je alergičan na školjke. Imao je zakazan sastanak za cijepljenje u popodnevnim satima. U intervjuu je dr. Sadrzadeh rekao da je doživio snažnu reakciju gotovo odmah nakon što je primio cjepivo. Osjećao je vrtoglavicu i srce mu je počelo vrlo brzo kucati.

Kako je rekao, na cijepljenje je ponio svoj EpiPen zbog ozbiljnih alergija. Rekao je da mu je za nekoliko minuta nakon ubrizgavanja cjepiva u 15.30 sati otkucaji srca porasli na 150 otkucaja u minuti, otprilike dvostruko više od normalnog ritma, jezik mu se natekao i utrnuo, piše Business-standard.

Ubrzo ga je oblio hladan znoj i osjetio je vrtoglavicu i nesvjesticu. Njegov krvni tlak također je strmoglavo pao. Shvatio je da se njegov imunološki sustav pobunio. Bila je to ista anafilaktička reakcija koju doživljavam s školjkama, rekao je dr. Sadrzadeh.

Odveden na nosilima

Doktor Sadrzadeh koristio je svoj EpiPen i na nosilima je odveden na hitnu, gdje je dobio nekoliko lijekova, uključujući steroide i Benadryl, kako bi smirio imunološke reakcije koje su obuzele njegovo tijelo. U izvješću o tom događaju navodi se da je u hitnoj službi viđen zbog otežanog daha, vrtoglavice, lupanja i utrnulosti nakon primanja cjepiva protiv COVID-19.

Četiri sata kasnije, dr. Sadrzadeh pušten je iz skrbi. Od petka ujutro rekao je da se osjeća potpuno oporavljeno. Ali događaji od prethodnog dana potresli su ga. Ne želim da itko prolazi kroz to, rekao je. Dr. Sadrzadeh izvijestio je o svojoj reakciji i na Modernu i na nacionalni sustav nadzora sigurnosti cjepiva.

U izjavi je David Kibbe, glasnogovornik Bostonskog medicinskog centra, potvrdio da je dr. Sadrzadeh primio Modernino cjepivo u četvrtak. U izjavi se navodi da je dr. Sadrzadeh osjećao da razvija alergijsku reakciju i da mu je bilo dopušteno da upotrijebi svoj EpiPen za pomoć u takvim slučajevima. Odveden je u Hitnu službu, gdje je procijenjen, promatran, liječen pa otpušten. Danas mu je dobro.

Moderna bez komentara

Ray Jordan, glasnogovornik Moderne, rekao je u četvrtak navečer da tvrtka ne može javno komentirati pojedinačni slučaj. Federalna agencija za lijekove nije komentirala ovaj slučaj.

Tom Skinner, glasnogovornik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rekao je da će informacije o reakcijama na nova cjepiva objavljivati ​​na web stranicama agencije od sljedećeg tjedna.

Radi se o prvom takvom slučaju za koji se navodi da je povezan uz Modernino cjepivo. Federalne agencije istražuju najmanje šest slučajeva koji uključuju ljude koji su pretrpjeli anafilaksiju nakon primanja cjepiva Pfizer-BioNTech, koje sadrži slične sastojke i to tijekom prvih nekoliko tjedana distribucije u Sjedinjenim Državama.

Nekoliko zdravstvenih djelatnika u Britaniji slično reagirali

Službenici Uprave za hranu i lijekove i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti razgovarali su o reakcijama koje su uključivale neke slučajeve Pfizera, ali nisu utvrdili je li neki sastojak cjepiva uzrokovao alergijske reakcije. Nekoliko zdravstvenih radnika u Britaniji također je doživjelo anafilaksiju nakon primanja cjepiva Pfizer početkom ovog mjeseca.

S više od 1,1 milijuna doza cjepiva koje su već isporučene diljem zemlje, ozbiljne alergijske reakcije i dalje su rijetkost i ne bi trebale izazvati zabrinutost većine ljudi, rekla je dr. Merin Kuruvilla, alergolog i imunolog sa Sveučilišta Emory. To ne bi trebalo odvratiti ljude koji očito nisu u povećanom riziku, dodala je.

Možda neće biti prikladni za alergičare

CDC je izdao mišljenje da cjepiva Pfizer i Moderna možda neće biti prikladna za ljude koji imaju anafilaksiju na sastojke bilo koje doze. Anafilaksija, koja se obično događa u roku od nekoliko minuta nakon izlaganja tvari koja je izaziva, može oslabiti disanje i uzrokovati nagle padove krvnog tlaka, potencijalno postajući opasna po život.

Agencija je preporučila da se ljudi s drugim alergijama ipak trebaju cijepiti i pričekati standardnih 15 minuta nakon injekcije prije nego što napuste mjesto cijepljenja. Svatko tko je prethodno imao anafilaktičku reakciju na neku tvar, uključujući drugo cjepivo ili lijek, trebao bi biti praćen dodatnih 15 minuta.

Slika nije dostupna Znanstvenik s Harvarda o teorijama zavjera oko koronavirusa: ''Da smo razini da možemo stavljati čip u cjepiva, živjeli bi 150 godina''

Slika nije dostupna Otkriće uzrokovalo uzbunu diljem svijeta: Je li novi soj koronavirusa koji se širi Britanijom smrtonosniji od prethodnika?

Nijedan sastojak niti jednog cjepiva nije identificiran kao uobičajeni alergen. No, nekoliko je stručnjaka oprezno ukazalo na polietilen glikol ili PEG, koji se pojavljuje u oba cjepiva, iako u malo drugačijim formulama. PEG se nalazi u mnoštvu farmaceutskih proizvoda, uključujući ultrazvučni gel, laksative i steroide za injekcije, a alergije na njega izuzetno su rijetke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti