Znanstvenik s Harvarda o teorijama zavjere oko koronavirusa: '''Da smo na toj razini da bismo mogli stavljati čip u cjepiva, mogli bismo doživjeti 150 godina''

Srpski doktor znanosti Nemanja Despot Marjanović sa Sveučilišta MIT/Harvard i član znanstveno-istraživačkog tima u Americi koji radi na pronalaženju lijeka za rak pluća, osvrno se na teorije zavjere oko koronavirusa te prognozirao kada bi nam se život mogao vratiti u normalu.

S. Ke. | 25.12.2020. / 16:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nemanja Despot Marjanović se specijalizirao za pluća, a možda je otkrivanjem kako COVID-19 djeluje, njegov tim pomogao pronaći bolju terapiju za virus. Istodobno je radio na otkrivanju mehanizama kojima se stanice raka brane od terapije.

Osvnuo se na teorije zavjere koje kruže kada je u pitanju koronavirus i čipiranje ljudi. Kazao je kako razumije skepsu oko cjepiva. 'Da smo na razini primjene i razumijevanja znanosti da bismo mogli stavljati čip u cjepiva, mogli bismo doživjeti 150 godina. To je znanstvena fantastika. Druga stvar, zašto bi nas itko čipirao cjepivom, kad svi u rukama držimo mobitel s čipom, gdje mogu pratiti naše mjesto, koja web mjesta posjećujemo', rekao je znanstvenik.

Dodao je kako kliničke studije ne lažu i da su dobre vijesti što su se znanstvenici tako brzo reagirali. 'Razumijem ljude koji su skeptični prema cjepivu, pogotovo jer je to učinjeno u tako brzom vremenu, ali vjerujte mi, dobra je situacija što je znanstvena zajednica uspjela tako brzo reagirati', zaključio je Marjanović.

Dao je primjer cijepljenja u SAD-u. ''Pogledajte rezultate kliničkih studija, kliničke studije ne lažu. Posljednja stavka ovdje u SAD-u, prve osobe koje su dobile cjepivo su svi zdravstveni radnici. Bi li se bilo koja zemlja igrala s izlaganjem cijeloj svojoj medicinskoj zajednici, bez koje bi bilo teško preživjeti ovu pandemiju, u opasnost? Riječ je o nekoliko milijuna ljudi'', istaknuo je doktor znanosti za portal B92.

Slika nije dostupna Američki stručnjak primio cjepivo i poručio: Vjerojatno ćemo morati cijepiti do 90 posto stanovništva za imunitet krda

Slika nije dostupna Zašto je koronavirus mutirao i što to znači za ljude i cjepiva koja su se tek pojavila?

Po njegovim pretpostavkama, život bi nam se vrlo brzo mogao vratiti u normalu. Nadam se da ćemo preživjeti zimu cijepljenjem. Ako pretpostavimo da bi u većini zemalja 50,60 posto ljudi trebalo dobiti cjepivo do proljeća, ljeta, tada bismo mogli početi očekivati povratak u normalu, pogotovo jer se ovaj virus manje širi ljeti', zaključio je Marjanović.

Izvor: B92

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti