Dvije bebe dinosaura pronađene u fosilu tiranosaura otkrivaju novi način na koji su se ti drevni grabežljivci hranaili

Mladi tiranosauri imali su posve drugačiji način prehrane, jer nisu bili spremni napadati plijen koji teži više tona, ističu znanstvenici.

Hina | 09.12.2023. / 11:14

Fosil Gorgosaurusa
Fosil Gorgosaurusa (Foto: Darla Zelenitsky/University of Calgary/Royal Tyrrell Museum)

Unutar fosila 75 milijuna godina starog tiranosaura otkriveni su ostaci dviju beba dinosaura, bacajući novo svjetlo na promjenjivu prehranu tih drevnih grabežljivaca.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Science Advances, stražnji udovi dvaju malih dinosaura nalik ptici zvanih citipe pronađeni su ispod prsnog koša mladog gorgosaurusa, bliskog rođaka Tyrannosaurus rexa.

Autori studije kažu da otkriće sugerira da su mladi gorgosaurusi lovili male, mlade dinosaure, dok raniji fosilni dokazi pokazuju da su odrasli gorgosaurusi napadali i jeli vrlo velike dinosaure biljojede koji su živjeli u krdima.

Dr. Darla Zelenitsky, jedna od vodećih znanstvenica u studiji, rekla je za BBC da je otkriće čvrsti dokaz da su tiranosauri drastično promijenili svoju prehranu tijekom odrastanja.

Sada znamo da su ti tinejdžeri (tiranosauri) lovili male, mlade dinosaure. Ti manji, nezreli tiranosauri vjerojatno nisu bili spremni napasti skupinu rogatih dinosaura, gdje su odrasli težili tisuće kilograma, pojasnila je.

Fosil je izvorno otkriven u kanadskoj pustinji Alberta Badlands 2009., ali je bio zakopan u stijeni i trebalo je nekoliko godina da se pripremi za proučavanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti