Kod dvoje pacijenata oboljelih od raka i liječenih inovativnom genskom terapijom potvrđene su remisije i nakon više od 10 godina od primanja terapije, otkriva nova studija. To je potaknulo njezina tvorca na izjavu da bi "lijek" za neke oblike bolesti raka mogao biti na pomolu.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature ističe da su dva pacijenta s kroničnom limfocitnom leukemijom i dalje slobodni od raka, više od desetljeća nakon što su sudjelovali u ranom ispitivanju liječenja CAR T-stanicama. Riječ je o terapiji koja mijenja gene u imunološkom sustavu tijela kako bi ciljali stanice raka.

MR uređaj Pronađena nova i revolucionarna metoda liječenja raka pomoću magnetne rezonance i sićušnih magnetskih kuglica

CAR T-stanice ostale su vidljive više od deset godina nakon infuzije, s trajnom remisijom u oba pacijenta, navodi se u studiji, napominjući da su sudionici postigli potpunu remisiju nakon što su prvobitno primili terapiju tijekom ispitivanja 2010. godine.

Carl June, glavni istraživač tog prvotnog ispitivanja terapije i koautor spomenute nove studije, rekao je za New York Times da je, iako je njegov tim očekivao da će T-stanice nestati iz sustava pacijenata "za mjesec ili dva", antikancerogena reakcija trajala puno duže.

Sad konačno možemo izgovoriti riječ 'lijek' uz CAR T-stanice, dodao je.

T-stanice su oblik bijelih krvnih stanica koje igraju važnu ulogu u ljudskom imunološkom sustavu, pomažući u borbi protiv stanica raka, virusa, bakterija i drugih patogena. Međutim, tijekom raka pacijenti često vide značajan pad svojeg imunološkog odgovora, koji CAR T-stanična terapija ima za cilj preokrenuti kroz promjenu gena.

Slika nije dostupna Britanska studija otkrila dramatično smanjivanje tumora s novim pristupom liječenju

Iako je terapija dobila odobrenje od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), rezervirana je za pacijente koji nisu imali uspjeha s barem dvije druge vrste standardnog liječenja. Prema Timesu, CAR T-stanice također mogu rezultirati ozbiljnim nuspojavama, uključujući visoku temperaturu, komu, pa čak i smrt, a nije utvrđeno da su učinkovite protiv čvrstih kanceroznih tumora.

Ipak, s pacijentima koji su naizgled dugotrajno izliječeni od leukemije, potaknut je novi interes za liječenje tom terapijom, koje bi moglo ponuditi obećavajuću opciju za određene oblike raka.

Trenutno mi ide odlično. Još uvijek sam vrlo aktivan. Trčao sam polumaratone do 2018. Ovo je lijek, a oni tu riječ ne koriste olako, rekao je za Associated Press Doug Olson (75), jedan od dvojice pacijenata koji su 2010. primili tu eksperimentalnu terapiju.

Lijek, ilustracija Lijek protiv raka može pomoći u borbi protiv HIV-a? Istraživanje pokazuje obećavajuće rezultate

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju