EK daje 70 milijuna eura zapadnom Balkanu za nabavu cjepiva

Bespovratna pomoć namijenjena je za pokrivanje troškova cjepiva i opreme za cijepljenje u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Albaniji.

Hina | 28.12.2020. / 15:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska komisija je u ponedjeljak odobrila paket pomoći od 70 milijuna eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za financiranje nabave cjepiva protiv COVID-19 za zemlje zapadnog Balkana.

Bespovratna pomoć namijenjena je za pokrivanje troškova cjepiva i opreme za cijepljenje za prioritetne skupine stanovništva.

S tim sredstvima zemlje zapadnog Balkana moći će nabaviti cjepiva od šest proizvođača s kojima je Komisija potpisala ugovore u ime zemalja članica.

EU je tijekom pandemije pokazala da tretira zemlje zapadnog Balkan kao privilegirane partnere. Nastavljamo djelovati u tom duhu i u slučaju cjepiva kako bi omogućili brzi početak cijepljenja za kritično osoblje i najranjivije skupine, izjavio je povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Komisija zajedno s Europskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti također pomaže zapadnom Balkanu u izradi strategije za kampanju cijepljenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti