Ekrani poput lego kockica: Google priprema TV budućnosti!

Google želi u potpunosti promijeniti TV tržište te razvijaju televizore koji bi se trebali sastavljati od manjih modularnih ekrana – poput lego kockica

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.10.2014. / 08:21

Ekrani poput lego kockica: Google priprema TV budućnosti!

U Googleovom tajnom Google X laboratoriju neki od najboljih inženjera svijeta rade na projektima koji bi nam u budućnosti trebali 'promijeniti živote' poput automobila bez vozača i bespilotnih letjelica za dostavu. Također, Googleovci rade na projektu Ara s kojim žele promijeniti tržište pametnih telefona – umjesto klasičnog smartphonea, ovakvi se uređaji sastoje od brojnih modula u kojima su smještene pojedinačne komponente uređaja (procesor, memorija, kamera i slično).

Tako, ako korisnici žele bolji procesor, oni neće morati kupiti cijeli novi telefon, već će samo zamijeniti modul u kojem se nalazi procesor – projekt Ara i dalje je u razvoju te nije poznato kada će se prvi ovakvi telefoni pojaviti na tržištu. No, osim takvih modularnih telefona, ekipa iz Googlea X trenutno radi na još jednom tajnom projektu koji je baziran na sastavljanju više dijelova u jednu cjelinu i s tim bi projektom u budućnosti mogli promijeniti tržište televizora. Naime, oni rade na ekranima različitih oblika i veličina koji bi se jednostavno mogli povezati u jedan veliki ekran – na Digital Trendsu to su usporedili sa sastavljanjem lego kockica.

Previše detalja o ovom projektu još nije poznato (npr. veličina ekrana koji bi se povezivali), a najveći problem koji u Googleu pokušavaju riješiti jest kako spojiti manje ekrane u cjelinu, odnosno jedan veliki ekran bez da se vide prijelazi između ekrana, odnosno rubovi i okviri tih modularnih ekrana. Takvi modularni ekrani vjerojatno uopće neće imati klasične okvire kakve imaju današnji ekrani te će biti zanimljivo vidjeti kako će Googleovi inženjeri riješiti ovaj problem.

Riddhi Patel, direktorica u analitičkoj kompaniji NPD DisplaySearch vjeruje kako će se ovakvi modularni ekrani koristiti na sličan način na koji i danas koristimo televizore – za gledanje filmova, surfanje internetom i slično, a korisnici koji budu htjeli uživati u slici na još većim ekranima, neće morati kupovati novi televizor, već samo kupiti još koji modularni ekran i jednostavno ga povezati s već postojećim ekranima. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti