Eksperimentalani lijek smanjuje razinu jednog od glavnih uzročnika kardiovaskularnih bolesti

Bitka protiv kolesterola ide korak naprijed s novim eksperimentalnim lijekom. Kako prvo ispitivanje na ljudima završava, rastu nade da bi ovaj lijek mogao smanjiti broj srčanih bolesti.

Branimir Vorša | 29.08.2023. / 13:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U značajnom koraku prema borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, vodećeg globalnog uzroka smrti, eksperimentalni lijek muvalaplin, farmaceutske kompanije Eli Lilly, pokazao je izuzetnu učinkovitost u svom ispitivanju na ljudima. Revolucionarno istraživanje, koje financira Eli Lilly, cilja na specifičan tip lipoproteina koji je povezan s kardiovskularnim bolestima.

Lipoproteini, složeni spojevi koji se sastoje od proteinskih i lipidnih komponenti, olakšavaju transport kolesterola unutar krvotoka, što je ključno za vitalne stanične funkcije kao što je izgradnja staničnih membrana i sinteza esencijalnih spojeva.

Otvorena usta, ilustracija Znanstvenici tvrde da se iz običnog uzorka sline mogu uočiti rani simptomi bolesti srca i krvnih žila

Ipak, određena varijanta lipoproteina, poznata kao lipoprotein(a) ili Lp(a), posjeduje pojačana adhezivna svojstva, što dovodi do nakupljanja koja začepljuju krvne žile, što je kasnije povezano sa srčanim bolestima, slabom cirkulacijom i moždanim udarima.

Pionirski pristup

Za razliku od prijašnjih metoda, koje su bile usmjerene na smanjenje Lp(a) jednom kada nastane, muvalaplin ima pionirski pristup inhibirajući njegovo početno stvaranje.

Muvalaplin je prvi oralni lijek posebno razvijen za snižavanje razine lipoproteina (a) prekidanjem njegovog stvaranja, objašnjavaju kardiolog Stephen Nicholls i njegovi suradnici iz australskog medicinskog centra Monash Health, u studiji objavljenoj u časopisu JAMA.

Ispitivanje, koje je vodio Nicholls, uključilo je 114 dobrovoljaca različitih demografskih skupina, u dobi od 18 do 69 godina, uključujući različite spolove i rase. Faza procjene sigurnosti uključivala je 55 zdravih sudionika koji su primali različite doze muvalaplina ili placeba. Nakon toga, 59 sudionika s povišenim razinama Lp(a) primilo je različite doze ili placebo.

Vitamin D Studija otkriva da ovaj vitamin ima iznenađujući učinak na naše zdravlje – evo što trebate znati

Vidljivi rezultati već u samo 24 sata

Unutar samo 24 sata od početne doze, razine Lp(a) u krvnoj plazmi značajno su se smanjile, a stupanj smanjenja varirao je ovisno o primijenjenoj dozi. Naime, tijekom probnog razdoblja uočena su smanjenja do 65 posto.

Te snižene razine Lp(a) trajale su do 50 dana nakon posljednje doze lijeka, a nisu primijećene značajne promjene u drugim razinama masti. Važno je da su sudionici dobro podnosili lijek, ne prijavljujući ozbiljne nuspojave.

Kakve su nuspojave?

Ispitivanje se pomno bavilo sigurnosnim problemima, dokumentirajući ukupno 175 blagih nuspojava, uključujući glavobolje, bolove u leđima, umor, mučninu i proljev. Važno je da su se ovi događaji javljali s dosljednom učestalošću u svim razinama doza i povukli su se bez trajnih posljedica.

Prehrana, ilustracija Znanstvenici objavili: Ova popularna vrsta prehrane može udvostručiti rizik od srčanih bolesti

Ovi početni klinički nalazi prve faze pokazuju da muvalaplin učinkovito snižava Lp(a) bez ozbiljnih nuspojava, ističe Nicholls.

Iako to početno ispitivanje nudi obećavajuće uvide, sveobuhvatni dokazi o ukupnoj učinkovitosti lijeka još uvijek nisu dostupni. Druga faza kliničkog ispitivanja muvalaplina, koja uključuje veću i raznovrsniju skupinu sudionika, ima za cilj dodatno potvrditi njegovu učinkovitost prije procjene dugoročnih rizika tijekom duljih razdoblja.

Izvor: Scince Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti