Električna vozila: Automobilske kompanije pripremaju se za budućnost

Za dvadesetak godina bit će veća ponuda električnih automobila u odnosu na klasične benzince

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.01.2017. / 09:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je broj električnih automobila na hrvatskim cestama danas zanemariv u odnosu na benzince, njihov je broj u porastu te će u budućnosti prodaja električnih vozila premašiti prodaju klasičnih automobila. Neke od trenutno najvećih mana električnih vozila poput cijene i malog broja stanica za punjenje s vremenom će nestati te će oni po cijeni, broju stanica za punjenje i vremenu punjenja postati konkurentni benzincima, a možemo očekivati i snažnije baterije koje će omogućiti puno duža putovanja s jednim punjenjem baterije. S ovakvim se razmišljanjima slaže i izvršni direktor Forda Mark Fields koji je u razgovoru za Business Insider rekao kako će već za 15 godina korisnicima biti dostupan veći broj električnih automobila u odnosu na automobile s motorima na unutarnje izgaranje te će ona u budućnosti u potpunosti dominirati cestama.

'Želimo biti lideri u ovom području', rekao je novinarima Fields i dodao kako upravo oko električnih automobila u budućnosti žele razvijati svoj brand. Ova kompanija još prije godinu i pol najavila je kako će do 2020. uložiti 4,5 milijardi dolara u razvoj električnih vozila, a Fields je nedavno najavio predstavljanje sedam takvih automobila, uključujući hibride popularnih modela poput F-150 i Mustanga. Gotovo sve velike automobilske kompanije posljednjih godina ulažu velike resurse u razvoj ovakvih vozila budućnosti, a nedavno su BMW, Daimler i Volkswagen najavili gradnju čak 400 stanica za brzo punjenje diljem Europe.

Osim električnim automobilima, budućnost pripada i autonomnim vozilima, a u posljednje vrijeme sve se više govori kako za dvadesetak godina ljudi više uopće neće posjedovati automobile, već će koristiti servise za prijevoz poput Ubera. Korisnici će putem aplikacije pozvati automobil (ako se ide na npr. obiteljski put moći će odabrati veće vozilo), on će ih 'pokupiti' i odvesti na željenu destinaciju, pri čemu će vozilom upravljati računalo. Ovako bi plaćali samo korištenje automobila, a ne i tehnički pregled, registraciju, parking i slično.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti