Ellie - društveni eksperiment esporta koji je neslavno završio

Ovaj je slučaj ukazao na nekoliko problema koje prate esport već dulje vrijeme.

Martina Čizmić | 06.01.2019. / 11:53

Overwatch (Foto: Blizzard) (Foto: Blizzard)

Svi koji prate esport, znaju koliko je teško ući na top listu najboljih igrača na svijetu. Mnogima je za to potrebno godine predanog igranja i sudjelovanja na različitim turnirima.

Upravo zato je posebnu pozornost pobudila igračica "Ellie" koja se pojavila odjednom, ušla među 500 najboljih igrača na svijetu u samo mjesec dana i čak postala član Overwatch tima "Second Wind".

"Ellie" se prvi put pojavila na sceni početkom prosinca 2018. da bi u samo nekoliko tjedna ušla u top 500. Postala je hit na društvenim mrežama, no ubrzo nakon što je potpisala ugovor s Overwatch Contenders timom "Second Wind" pojavila su se pitanja na koja nitko nije imao odgovore.

U pokušaju da otkriju "Elliein" identitet, fanovi i drugi igrači pretraživali su internet, tražili bilo kakve podatke o njoj pa čak i počeli sumnjati u njeno postojanje. Čak su se pojavili i pojedinici koji su "Ellie" prozivali i zlostavljali upravo zbog toga što je žena. No, čini se kako je to bio samo početak.

"Dafran", jedan od istaknutijih igrača Overwatcha među prvima je doveo u pitanje "Elliein" identitet.

Nije dugo trebalo da i "Second Wind" posumnja u postojanje njihove najnovije zvijezde". Prvo su objavili kako "Ellie" ipak neće biti član njihovog tima zbog "nepredviđenih okolnosti".

Potom su se pojavile informacije kako "Ellie" zapravo nije igrač, već djevojka koja je "dala glas" tijekom prijenosa na Twichu, a igrao je netko drugi.

Uskoro se oglasio i Blizzard koji je potvrdio kako je "Ellie" lažan identitet i lažan profil igrača iza kojeg stoji iskusan igrač koji je želio sakriti svoj identitet.

Navodno se radi o igraču "Puhisheru" koji je osmislio "društveni eksperiment" i stvorio "Ellie". No, službene potvrde nema.

Ovaj je slučaj ukazao na nekoliko problema koje prate esport već dulje vrijeme. Prvi je odnos igrača i fanova prema igračicama. U nekoliko navrata igračice su bile suočene s neugodnim komentarima i zlostavljanjem na društvenim mrežama. Drugi je problem utvrđivanja identiteta igrača.

Blizzard je u svom komentaru istaknuo kako oni "provjeravaju identitet igrača te ispunjavaju li sve uvjete za pridruživanje Contendersima ili Overwatch ligi". Također su dodali kako će "poduzeti odgovarajuće mjere protiv igrača za koje procijene da su prekršili neke od uvjeta".

Kako "Ellie" zapravo i nije bila član "Second Winda" odnosno povukla se prije službenog uvrštavanja u tim, Blizzard nije stigao pokrenuti provjeru identiteta. Tako barem tvrde u Blizzardu.

Što će na kraju biti sa slučajem "Ellie" nije baš jasno, ali će sigurno promijeniti način na koji će se birati i provjeravati potencijalni esportaši.

Izvor: Newsweek

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti