EMA potvrdila: Rusi još nisu predali zahtjev za odobrenje cjepiva Sputnik V u Europskoj uniji

EMA vodi dijalog s institutom kako bi definirala sljedeće korake. Oni su izrazili zainteresiranost da se cjepivo razmotri, navodi EMA.

Hina | 10.02.2021. / 19:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska agencija za lijekova (EMA) u srijedu je priopćila da do sada nije primila zahtjev za odobrenje cjepiva protiv COVID-19 Sputnjik V koje je razvio ruski Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja.

No, navodi EMA, proizvođači cjepiva su izrazili interes da se njihovo cjepivo trenutno podvrgne recenziji u Europi.

Europski regulator dodaje da su "proizvođaču dostavili znanstveni savjet, odnosno najnovije regulatorne i znanstvene smjernice za razvoj cjepiva" te da je Sputnjik V na listi lijekova i cjepiva protiv COVID-19 za koje su dostavljeni ti savjeti i smjernice.

EMA vodi dijalog s institutom kako bi definirala sljedeće korake. Oni su izrazili zainteresiranost da se cjepivo razmotri, navodi EMA u priopćenju.

Dodaje također da je sama procedura razmatranja rezervirana za lijekove i cjepiva koji najviše obećavaju i da će javnost biti obavještena ukoliko započne takva procedura za Sputnjik V.

Prema riječima direktora Ruskog direktnog investicijskog fonda (RDIF) Kirila Dmitrijeva, Rusija je već podijelila podatke o zadnjoj fazi kliničkih ispitivanja s regulatornim tijelima više zemalja te je započela postupak podnošenja zahtjeva EMA-i za odobrenjem cjepiva u Europskoj uniji.

Prema recenziji stručnjaka objavljenoj u časopisu The Lancet, cjepivo Sputnjik V od dvije doze je učinkoviti 91,6 posto protiv simptomatskog COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti