PSD2 donosi zanimljive novosti u digitalno bankarstvo

Erste banka je uvela promjene prilikom potpisivanja transakcija na uslugama digitalnog bankarstva kao i neke nove funkcionalnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2019. / 16:44

Aplikacija Keks Pay (Foto: Erste banka) (Foto: Erste banka)

Kao rezultat prilagodbe PSD2 Direktivi o platnim uslugama, koja stupa na snagu 14. rujna te unosi brojne promjene na području platnih usluga, Erste banka je uvela promjene prilikom potpisivanja transakcija na uslugama digitalnog bankarstva kao i neke nove funkcionalnosti. Tako će se ubuduće potpisivati sve zadane transakcije na digitalnim kanalima te se, u skladu s time, ukida limit od 5000 kuna za fizičke osobe.

Izuzetak tome predstavljaju transakcije u korist IBAN-ova s popisa provjerenih primatelja, koje će klijenti sami moći kreirati, transakcije između vlastitih računa, kao i pojedine transakcije ispod 200 kuna.

Svi korisnici koji za prijavu na internetsko bankarstvo (Erste NetBanking) koriste mToken, mogu ga koristiti i za potpisivanje transakcija. Osim mTokenom, korisnici Display kartica i dalje će se u usluge internetskog bankarstva moći prijavljivati svojom karticom, a sve će transakcije potpisivati unosom upita i odgovora koji generira kartica kao i do sada.

Aplikacija KEKS pay (Foto: Zimo) Za slanje novca više vam ne treba banka, nego mobitel i aplikacija

Osim navedenih promjena, u korištenje digitalnih kanala Erste banke uvode se još neke dodatne funkcionalnosti. Korisnici mobilnog bankarstva (mBanking) već se od ranije osim mPIN-om mogu u aplikaciju prijaviti otiskom prsta ili skenom lica, a novost je da će na isti način moći potpisivati transakcije unutar usluge mBanking. Ovisno o mogućnostima mobilnog telefona, i u mToken aplikaciju moguće je prijaviti se biometrijskim funkcionalnostima – otiskom prsta ili skenom lica.

U Erste banci već duže vrijeme intenzivno radimo na promjenama u vezi regulative PSD2, koja ima veliku korist za sve korisnike i sudionike u platnom prometu. Osim što se otvara tržište svim certificiranim pružateljima digitalnih usluga, klijentima će se u svakodnevnom korištenju takvih usluga povećati i razina sigurnosti. Vjerujemo da će promjene koje uvodimo u potpisivanju transakcija, osim što će povećati sigurnost naših klijenata, poboljšati i njihovo korisničko iskustvo, rekao je Igor Strejček, direktor Sektora direktnih kanala u Erste banci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti