EU otvorila raspravu: Hoćemo li i u Europi imati GMO bebe?

Vrlo se malo zna o posljedicama genetskog modificiranja kod embrija, pa Europska unija pokreće razne aktivnosti kako bi se odgovorilo na sve aspekte takvih postupaka.

Ivana Domitrović | 21.02.2019. / 12:45

Laboratorij (Foto: Getty images)

''Europska komisija radi s nacionalnim vlastima kako bi ojačala nadgledanje novih tehnologija na polju tkiva i stanica. Nezavisna savjetodavna europska skupina za etiku i nove tehnologije trenutačno radi na mišljenju o izmjeni genoma ljudskih embrionalnih stanica, koje će, između ostalog, istražiti etičke implikacije modifikacije genoma ljudskih embrionalnih stanica. Komisija također istražuje javno mnijenje o prihvaćanju novih tehnologija, kao što je uređivanje genoma sa svrhom liječenja'', rekla je Vera Jourova, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova u raspravi o izmjeni genoma ljudskih embrionalnih stanica.

Odgovarajući na pitanje zastupnika EPP-a Miroslava Mikolapika i Petera Liesea što Europska komisija namjerava poduzeti kako bi se potaknula šira uključenost javnosti u raspravu na temelju pravilnog tumačenja znanstvenog napretka u socijalnom kontekstu, Jourova je podsjetila da Europska unija surađuje s međunarodnom zajednicom i institucijama koje se bave tom temom te je uključena i u Svjetsku zdravstvenu organizaciju po pitanju nadgledanja izmjene ljudskog genoma.

No, kao i u svim drugim protokolima vezanim uz medicinske postupke Europska unija ne može narediti državama članicama što će raditi, pa Jourova napominje da ''odluke o primjeni tehnika uređivanja zametne linije za potrebe in vitro oplodnje i financiranja nacionalnih istraživačkih projekata ostaju isključiva prava država članica.''

Dr. Dragan Primorac smatra da je malo vjerojatno da će neka država ići protivno preporuke EU da se ne modificiraju genomi ljudskih embrionalnih stanica: ''Odluke o izmjeni genoma ljudskih embrionalnih stanica, kao i istraživanja o tome, donosi svaka država članica za sebe, no ne zaboravite da je EU dala preporuku i teško će netko izići iz toga okvira''.

Podsjetimo, prve GMO bebe, kako je izgledno, rođene su prošle godine u Kini, a tu je vijset objavio znanstvenik He Jiankui.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti