EU priprema zakon o digitalnoj zelenoj propusnici - dokazu da je osoba sigurna od COVID-19

Sadržavat će dokaz o cijepljenju, rezultate testiranja necijepljenih osoba te informacije o oporavku od COVID-19.

Hina | 01.03.2021. / 13:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija tijekom ovoga mjeseca predložit će zakon o digitalnoj zelenoj propusnici, koja će predstavljati dokaz da je osoba cijepljena protiv koronavirusa i koja bi postupno trebala omogućiti sigurna putovanja, najavila je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ovoga mjeseca predstavit ćemo zakonodavni prijedlog digitalnoj zelenoj propusnici, rekla je Von der Leyen zastupnicima Europskog parlamenta iz njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Te propusnice predstavljat će dokaz da je osoba cijepljena, sadržavat će rezultate testiranja za osobe koje nisu imale pristup cjepivu te o informacije o oporavku od COVID-19. Pritom će biti poštovane odredbe o zašiti i sigurnosti privatnih podataka, dodala je predsjednica Europske komisije.

Digitalna zelena propusnica trebala bi Europljanima olakšati život. Cilj je postupno im omogućiti da se sigurno kreću unutar Europske unije ili izvan nje iz poslovnih ili turističkih razloga, istaknula je Von der Leyen.

Da bi zakon o digitalnoj zelenoj propusnici stupio na snagu, trebat će još najmanje tri mjeseca, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Prije nego što se to dogodi, trebat će pronaći odgovore na neka važna pitanja, poput onoga može li cijepljena osoba biti prenositelj virusa. Također će trebati osigurati da ne bude diskriminacije osoba koje nisu imale priliku cijepiti se.

Pritom je važno osigurati jedinstveni europski pristup i izbjeći mogućnost da države članice individualno, bez dogovora na europskoj razini izdaju takve propusnice.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti