EU protiv platforme X: Sumnjaju da manipuliraju informacijama

X, u vlasništvu Elona Muska, dio je skupine velikih tehnoloških kompanija koje su pod povećalom EU-a zbog novih pravila uvedenih Aktom o digitalnim uslugama.

Hina | 18.12.2023. / 13:27

Platforma X (bivši Twitter) (Foto: Afp)

  Europska komisija pokrenula je u ponedjeljak službeni postupak protiv društvene mreže X, bivšeg Twittera, zbog sumnje da nije ispunila svoje obveze iz Akta o digitalnim uslugama (DSA) čime je povrijedila prava Europske unije.

Nova uredba, koja je stupila na snagu u studenom prošle godine, nalaže da jako velike internetske platforme i tražilice pojačaju borbu protiv ilegalnog sadržaja i protiv rizika za javnu sigurnost te da zaštite svoje usluge od manipulativnih tehnika.

Platforma X (bivši Twitter) EU pokreće preliminarnu istragu protiv platforme X

Postupak će se usredotočiti na suzbijanje širenja ilegalnog sadržaja u EU-u, na učinkovitost mjera poduzetih u cilju borbe protiv manipuliranja informacijama, osobito sustav "napomena zajednice" te mjere koje X poduzima kako bi povećao transparentnost svoje platforme, navodi Komisija, ističući da će prioritetno provesti temeljitu istragu.

X, u vlasništvu Elona Muska, dio je skupine velikih tehnoloških kompanija koje su pod povećalom EU-a zbog novih pravila uvedenih Aktom o digitalnim uslugama.

Europski povjerenik Thierry Breton u listopadu je ukorio X, TikTok i Metu što ne čine dovoljno u cilju suzbijanja dezinformacija nakon Hamasova napada na Izrael.

Platforma X (bivši Twitter) Nakon prozivki iz Europe X objavio kako je uklonio stotine profila povezanih s Hamasom

Akt o digitalnim uslugama, što ga je Europsko vijeće donijelo u jesen 2002., prva je digitalna regulativa u svijetu prema kojoj su digitalna poduzeća diljem EU-a odgovorna za sadržaj objavljen na njihovim platformama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti