Europa potpisala i peti ugovor o nabavi cjepiva, a iz Moderne požuruju: "Odugovlačenje pregovora bi moglo usporiti isporuke"

Europska komisija je još 24. kolovoza izvijestila o "uznapredovalim pregovorima" o kupnji 80 milijuna doza cjepiva, no od tada nije potpisan nikakav ugovor.

Hina | 17.11.2020. / 18:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Šef američke biotehnološke tvrtke Moderna u utorak je Europljane upozorio da bi odugovlačenje pregovora o kupnji doza njihovog cjepiva protiv COVID-19 moglo usporiti isporuke jer će prioritet imati zemlje koje su već prije nekoliko mjeseci potpisale ugovore.

Razgovaramo, ali ugovora nema, kazao je Stephane Bancel za AFP u Cambridgeu, Massachusettsu, 48-godišnji Francuz koji je na čelo Moderne došao 2011.

Tvrtka osnovana 2010. u ponedjeljak je objavila da se njezino cjepivo protiv COVID-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima, što je slično djelotvornosti od 90 posto o kojoj su prošli tjedan izvijestili Pfizer i BioNTech za svoje cjepivo.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva na tržištu Sjedinjenih Država "u narednim tjednima" te bi SAD, nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uz Pfizerovo cjepivo mogao imati dva odobrena cjepiva i 60 milijuna doza za žurnu distribuciju već u prosincu.

Europska komisija je još 24. kolovoza izvijestila o "uznapredovalim pregovorima" o kupnji 80 milijuna doza cjepiva, no od tada nije potpisan nikakav ugovor.

U međuvremenu je Moderna sklopila ugovore s Kanadom, Japanom, Izraelom, Katarom, Ujedinjenom Kraljevinom, ne računajući 100 milijuna doza obećanih početkom kolovoza SAD-u.

Puno je administracije, spisa, usuglašavanja između zemalja i kompliciranije je sve voditi kada vas je 27, u odnosu kada ste sami, rekao je Bancel.

Naveo je primjer Kanade kada je od razgovora između liječnika i Moderne do potpisivanja ugovora prošlo dva tjedna.

Kazao je da će kašnjenje, iako neće utjecati na sveukupnu količinu cjepiva, usporiti njegovu isporuku.

Za sve zemlje, osim SAD-a, proizvodnja će se odvijati u Švicarskoj, u pogonima grupacije Lonza, a cjepivo će se puniti u bočice u Madridu, gdje se nalazi grupacija Rovi.

Ako Europska agencija za lijekove (EMA) odobri cjepivo prije kraja godine, a ne potpiše se nikakav sporazum, "prve isporuke neće uključivati Europu", već zemlje koje su izvršile narudžbe - Švicarsku, Japan , Izrael, Kanadu.

Onima koje to nisu učinile ne možemo isporučiti proizvod, rekao je Bancel. On tvrdi da pregovore ne blokira cijena, ali je odbio išta više reći.

Prvi Amerikanci biti će cijepljeni prije Nove godine.

Do kraja studenoga bit će na raspolaganju deset milijuna doza, do kraja godine 20 milijuna i biti će isključivo namijenjene SAD-u.

EK odobrio peti ugovor o nabavi cjepiva protiv COVID-19

Europska komisija je u utorak odobrila ugovor s europskom farmaceutskom tvrtkom kojim se predviđa početna kupnja 225 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 u ime svih država članica EU-a, uz mogućnost narudžbe do 180 milijuna dodatnih doza koje će biti dostavljene kad se pokaže da je cjepivo sigurno i učinkovito.

To je već peti ugovor koji Komisija potpisuje s farmaceutskim tvrtkama o nabavi cjepiva za sve države članice. Ranije su potpisani ugovori s poduzećima AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV i BioNtech-Pfizer, a zaključeni su i preliminarni razgovori s tvrtkom Moderna. To bi trebalo osigurati da Europa bude dobro pripremljena u trenutku kada se cjepiva pokažu sigurnima i učinkovitima.

Nekoliko dana nakon našeg ugovora s poduzećima BioNTech i Pfizer, sa zadovoljstvom mogu objaviti da je postignut novi sporazum s jednim perspektivnim europskim poduzećem. Komisija je dosad osigurala najmanje 1,2 milijarde doza i ispunjava svoju obvezu da osigura pravedan pristup sigurnim, učinkovitim i cjenovno pristupačnim cjepivima ne samo građanima Unije nego i onima najsiromašnijima i najugroženijima na svijetu. Većina tih potencijalnih cjepiva u naprednoj je fazi kliničkih ispitivanja i nadamo se da će se ti pozitivni rezultati potvrditi tako što će cjepiva dobiti odobrenje, nakon čega ćemo ih brzo rasporediti kako bi nam pomogla u prevladavanju pandemije, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

CureVac, tvrtka sa sjedištem u Njemačkoj, među prvima je počela razvijati sasvim novu vrstu cjepiva na bazi molekula glasničke RNK (mRNA), koje se u stanice prenose lipidnim nanočesticama. Ta se platforma cjepiva razvija već deset godina. U osnovi se te molekule koriste kao prijenosnici podataka s pomoću kojih tijelo može proizvoditi vlastite aktivne tvari za borbu protiv raznih bolesti.

CureVac je 6. srpnja potpisao ugovor s Europskom investicijskom bankom o zajmu u vrijednosti od 75 milijuna eura za razvoj i masovnu proizvodnju cjepiva, uključujući potencijalno cjepivo protiv bolesti COVID-19.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti