Španjolska će naručiti 20 milijuna doza cjepiva proizvedenih u kompanijama Pfizer i BioNTech a prve pošiljke tog lijeka protiv koronavirusa mogla bi zaprimiti početkom iduće godine, rekao je u utorak španjolski ministar zdravstva Salvador Illa.

Računamo kako bi moglo doći 20 milijuna doza Pfiezerovog cjepiva. S obzirom da su potrebne dvije doze za jednu osobu, mogli bi smo cijepiti 10 milijuna Španjolaca protiv koronavirusa, izjavio je Illa za španjolsku javnu televiziju TVE. U Španjolskoj živi 47 milijuna stanovnika.

Slika nije dostupna Ohrabrujuća objava Pfizera: Cjepivo protiv COVID-19 učinkovito u više od 90 posto slučajeva

U ponedjeljak su Pfizer i BionNTech izvijestile kako njihovo cjepivo ima 90 postotnu učinkovitost.

Španjolski ministar je rekao kako će vlada u Madridu potpisati ugovor s američkim Pfizerom "ovaj ili idući tjedan" pa bi prve doze mogle stići početkom 2021. godine.

Rekao je kako će cjepivo biti besplatno predano nacionalnom zdravstvenom sustavu a da će onda prema "tehničkim kriterijima" i prema preporukama stručnjaka biti odlučeno tko će se prvi cijepiti. Dodao je da će sasvim izgledno prvo biti cijepljene osobe iz rizične skupine.

Vodit ćemo se onime što nam kažu stručnjaci (...). No logično je, i normalno, da se počne s cijepljenjem najugroženijih osoba, kao i onih koje su kontaktu s najranjivijim ljudima, poput zdravstvenog osoblja, izjavio je Illa.

Smatra kako bi do svibnja "većina stanovnika Španjolske mogla biti cijepljena" cjepivom Pfizera ili nekog drugog proizvođača čija cjepiva se trenutno razvijaju.

Upitan hoće li u Španjolskoj biti obavezno cijepljenje protiv bolesti COVID-19, odgovorio je negativno.

Ne vjerujem da je potrebno obavezno cijepljenje. Ljudi su svjesni da su u prošlosti mnoge infekcijske bolesti prevladane cijepljenjem, rekao je Illa. Cjepiva spašavaju živote, dodao je.

Slika nije dostupna Stručnjak koji je radio na oksfordskom cjepivu otkrio kad bi se život mogao vratiti u normalu: "Prvi sam koji to kažem, ali smjelo to kažem"

U Španjolskoj se od ožujka inficiralo koronavirusom 1,3 milijuna stanovnika od čega ih je umrlo 39,350. Broj oboljelih rapidno raste posljednjih dana pa su u pokušaju zaustavljanja širenja virusa zabranjeni izlasci i ulasci u gotovo svih 17 autonomnih pokrajina. Neki gradovi poput Barcelone i Granade zatvorili su kafiće i restorane.

Njemačka grupacija BioNTech poručila je kako će cijenu dviju potrebnih doza uspostaviti na nižoj od "tipične tržišne razine" te da će cijena biti različita od zemlje do zemlje, i a također će varirati i od regije do regije.

Cijenu namjeravamo odrediti osjetno ispod tipične tržišne razine zbog situacije u kojoj se nalazimo te kako bi cjepivo bilo široko dostupno u svijetu, izjavio je Ryan Richardson, šef strateškog razvoja BioNTecha.

Nadam se da će cijene biti različite među određenim regijama u svijetu, dodao je no nije naveo nikakve druge detalje vezane uz cijenu.

Regulatori još uvijek nisu odobrili ovo cjepivo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju