Europolovi se istražitelji pomoću videoigre pripremaju za prikupljanje elektronskih dokaza

Kroz videoigru SIRIUS, istražitelji prolaze kompleksne scenarije u kojima moraju doći do određenih podataka nakon iznenadnog terorističkog napada.

Martina Čizmić | 16.10.2020. / 13:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Iako su godinama bile na lošem glasu, videoigre su se pokazale kao izuzetno dobar način za socijalizaciju, vježbanje koordinacije, strateškog razmišljanja, ali i za dobru zabavu. No, u Europolu su odlučili videoigru iskoristiti i kao sredstvo za edukaciju njihovih istražitelja.

Videoigra SIRIUS, koju su razvili Europolov SIRIUS projekt i CENTRIC, osmišljena je tako da istražitelji dobiju iskustvo iz prve ruke u prikupljanju elektronskih dokaza. Istražitelji će vježbati zahtjeve za traženje pristupu podataka internetskih providera, društvenih mreža i drugih platformi.

Kako ističu u Europolu, radi se o veoma kompleksnim zahtjevima kojima je teško ovladati jer internetski provideri često nisu smješteni u Europi i svaki od njih ima specifičan način na koji prima zahtjeve od istražitelja. S obzirom na to da su u današnje vrijeme elektronski dokazi prisutni u gotovo svim istragama, za istražitelje je bitno da nauče kako ih prikupljati, ali i što točno mogu tražiti od providera.

Kroz videoigru SIRIUS, istražitelji prolaze kompleksne scenarije u kojima moraju doći do određenih podataka nakon iznenadnog terorističkog napada.

Iako se ne radi o videoigri nabrijane grafike, na kakve smo navikli, činjenica je da se kroz igru najbolje uči. Pa makar ona podrazumijevala pisanje zahtjeva za prikupljanje korisničkih podataka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti