Iako su godinama bile na lošem glasu, videoigre su se pokazale kao izuzetno dobar način za socijalizaciju, vježbanje koordinacije, strateškog razmišljanja, ali i za dobru zabavu. No, u Europolu su odlučili videoigru iskoristiti i kao sredstvo za edukaciju njihovih istražitelja.

Videoigra SIRIUS, koju su razvili Europolov SIRIUS projekt i CENTRIC, osmišljena je tako da istražitelji dobiju iskustvo iz prve ruke u prikupljanju elektronskih dokaza. Istražitelji će vježbati zahtjeve za traženje pristupu podataka internetskih providera, društvenih mreža i drugih platformi.

Kako ističu u Europolu, radi se o veoma kompleksnim zahtjevima kojima je teško ovladati jer internetski provideri često nisu smješteni u Europi i svaki od njih ima specifičan način na koji prima zahtjeve od istražitelja. S obzirom na to da su u današnje vrijeme elektronski dokazi prisutni u gotovo svim istragama, za istražitelje je bitno da nauče kako ih prikupljati, ali i što točno mogu tražiti od providera.

Kroz videoigru SIRIUS, istražitelji prolaze kompleksne scenarije u kojima moraju doći do određenih podataka nakon iznenadnog terorističkog napada.

Iako se ne radi o videoigri nabrijane grafike, na kakve smo navikli, činjenica je da se kroz igru najbolje uči. Pa makar ona podrazumijevala pisanje zahtjeva za prikupljanje korisničkih podataka.