Europska komisija predložila pravila koja bi trebala olakšati popravljanje proizvoda

Komisija ističe da bi ovaj prijedlog trebao pridnijeti odustajanju od modela “uzmi-proizvedi-pokvari-baci”.

Hina | 22.03.2023. / 13:25

 Europska komisija je u srijedu objavila zakonodavni prijedlog koji bi trebao olakšati popravak proizvoda ako je to isplativije od kupovine novog proizvoda.

Želimo pomoći potrošačima da popravljaju proizvode ako to žele i donose informiranije odluke te potaknuti proizvođače da omoguće popravak umjesto da beskrajno kupujemo nove proizvode koje mi, potrošači, ne trebamo, izjavila je potpredsjednica Komisije Vera Jourova.

Prijedlogom direktive o zajedničkim pravilima kojima se promiče popravak proizvoda, umjesto kupovanja novih, žele se osigurati uštede za potrošače i smanjenje količine otpada, čime se doprinosi ispunjavanju ciljeva Zelenog plana.

Slika nije dostupna Prihvaćena Rezolucija o pravu na popravak: Na proizvodima će biti oznaka koliko ih je lako popraviti

Komisija ističe da bi ovaj prijedlog trebao pridnijeti odustajanju od modela “uzmi-proizvedi-pokvari-baci”, koji se uvriježio posljednjih desetljeća jer potrošači nisu imali dovoljno poticaja da popravljaju pokvarene proizvode i radije su kupovali nove.

Prijedlog bi trebao osigurati popravak većeg broja proizvoda do isteka jamstva te jednostavniji i povoljniji popravak proizvoda koji se mogu popraviti (kao što su usisavači, a uskoro i tableti i pametni telefoni) nakon isteka jamstva i onih koji se pokvare tijekom uobičajene uporabe.

Ovim se prijedlogom upotpunjuje niz mjera za pravo na popravak. Prvi je korak dizajnirati proizvode tako da se mogu popraviti, a zatim potrošačima pružiti informacije o održivim proizvodima dostupnima na tržištu, izjavio je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Nakon isteka jamstva potrošači se teško odlučuju za popravak jer je teško pronaći odgovarajuću uslugu po prihvatljivoj cijeni.

Nokia G22 Proizvođač Nokije predstavio novi uređaj koji je lako popraviti i zamijeniti mu dijelove, no je li bolji u tome od Fairphonea?

Po sadašnjim pravilima potrošači mogu unutar jamstvenog roka od dvije godine tražiti od prodavatelja besplatni popravak ili zamjenu neispravnog proizvoda. Po novom prijedlogu, u slučaju kada je popravak jeftiniji, prodavatelj mora osigurati besplatan popravak umjesto zamjene.

Nakon isteka jamstvenog roka, proizvođači popravljivih proizvoda poput televizora, perilica suđa, rublja, sušilica, usisavača, morat će osigurati popravak proizvoda 5 do 10 godina nakon kupovine, ovisno o tipu prozvoda, osim u slučajavima kada je popravak nemoguć.

Potrošači će imati pravo tražiti od servisa za popravak europski obrazac za popravke, koji će sadržavati uvjete i cijene za popravke, a koji će im omogućiti jednostavnu usporedbu ponuda servisa za popravak.

Prijedlog moraju usvojiti Vijeće EU-a i Europski parlament.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti