Europska unija zaprijetila kaznom, pa Facebook priznao: Koristimo korisničke podatke za prodaju oglasa

Facebook će tako, prvi put, jasno priznati da se njihov poslovni model oslanja na prodaju ciljane oglašivačke usluge pomoću podataka iz profila njihovih korisnika.

Martina Čizmić | 09.04.2019. / 20:10

Facebook, ilustracija (Foto: AFP)

Nakon što ga je Europska komisija pritisnula, a institucije koje se bave zaštitom potrošača zaprijetile kaznama, Facebook je odlučio promijeniti svoja pravila korištenja za korisnike.

Tako će nova pravila u detalje opisivati koje usluge Facebook prodaje trećoj strani, a koje su temeljene na korisničkim podacima, kako korisnici mogu obrisati svoje profile i pod kojim uvjetima računi mogu biti suspendirani.

Facebook je napokon pokazao predanost transparentnijem i izravnijem rječniku u svojim uvjetima korištenja. Tvrtka koja želi obnoviti povjerenje svojih korisnika nakon skandala s Cambridge Analyticom, ne bi se smjela skrivati iza kompliciranog, pravnog žargona. Sad korisnici mogu lakše razumjeti da se njihovi podaci koriste za prodaju ciljanih oglasa, istaknula je povjerenica Vera Jourová.

Tako će Facebook u novom tekstu istaknuti kako neće naplaćivati korištenje svojim korisnicima, a korisnici će u zamjenu za besplatnu uslugu Facebooku dati dopuštenje da se njihovi podaci mogu dijeliti i izlagati komercijalnim oglasima.

Facebook će tako, po prvi put, jasno priznati kako se njihov poslovni model oslanja na prodaju ciljane oglašivačke usluge pomoću podataka iz profila njihovih korisnika.

Također, Facebook preuzima odgovornost ako neka od trećih strana zloupotrijebi podatke koje dobije od njih.

Osim toga, Facebook uvodi i ograničenje na period tijekom kojeg mogu zadržati sadržaj koji su korisnici obrisali. Takav sadržaj mogu zadržati samo u nekoliko točno određenih slučajeva i to maksimalno do 90 dana.

Ove izmjene Facebook bi trebao uvesti najkasnije do kraja lipnja ove godine, a ako to ne napravi prijete mu kazne.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti