Europske banke pripremaju konkurentsko rješenje MasterCardu i Visi

Sporazum o zajedničkom europskom rješenju sustava plaćanja potpisalo je 16 banaka iz 5 zemalja, a European Payments Initiative trebao bi početi s radom za dvije godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.07.2020. / 11:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europske banke iz pet zemalja (Belgija, Francuska, Njemačka, Nizozemska i Španjolska) pripremaju sustav plaćanja s kojim na tržištu žele konkurirati MasterCardu i Visi, ali i rješenjima za digitalno plaćanje tehnoloških kompanija poput Googlea i Alipaya. Cilj je do 2022. pokrenuti pravi europski sustav plaćanja s kojim se želi digitalizirati regija u kojoj se i dalje više od polovica plaćanja u maloprodaji obavlja gotovinom, komentirali su na Reutersu.

Android Otkriven opasan propust: Hakeri mogu isprazniti bankovne račune iskorištavanjem propusta u Androidu

Na razvoju rješenja European Payments Initiative (EPI) sudjelovat će 16 banaka, a kako je za medije rekao Thierry Laborde iz francuske banke Paribas, koja je dio projekta, vlastiti sustav plaćanja ojačat će Europu, koja će postati još neovisnija, s obzirom na to da se danas koriste rješenja drugih zemalja. Da bi u tome uspjeli, europske banke moraju djelovati kolektivno i udružiti resurse. Što se distribucije tiče, cijene će se razlikovati od jedne do druge banke, no infrastruktura će biti paneuropska, dodao je Laborde.

EPI će uključivati karticu namijenjenu potrošačima i trgovcima, digitalni novčanik te mogućnost P2P plaćanja te se u EU nadaju kako će postati novi standardni način plaćanja za sve vrste transakcija unutar Europe - u trgovinama, online, podizanju gotovine itd.

Potreba za takvim jedinstvenim rješenjem za digitalno plaćanje u Europi postala je još jasnija tijekom pandemije i krize uzrokovane novom vrstom koronavirusa. Mnogi su prestali koristiti gotovinu i okrenuli se internetskoj kupovini i beskontaktnim oblicima plaćanja. U budućnosti, tj. već za dvije godine, potrošači u Europskoj uniji napokon bi pri kupovini trebali moći koristiti europski sustav plaćanja i kartice. 

Slika nije dostupna "Decentralizirane financije označit će kraj fintecha kakav znamo i kraj tradicionalnog bankarstva"

Sporazum banaka o EPI-u pozdravili su i iz Europske komisije. Od ovog "novog i ambicioznog europskog projekta" koji će pružiti brzo, učinkovito i pouzdano rješenje plaćanja trebali bi imati koristi svi građani i kompanije u EU, naglasili su u službenoj objavi.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti