Evo što trebate znati ako punite telefon preko noći

Umjesto tijekom cijele noći, bolje je bateriju telefona napuniti više puta tijekom dana, a štedljivije je da ju napunite prije spavanja i isključite punjač iz struje

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.06.2016. / 06:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od najvećih problema velikog broja korisnika pametnih telefona jest baterija te danas možemo biti sretni ako baterija izdrži cijeli dan konstantnog surfanja, slanja mailova i poruka, pregledavanja videozapisa, slušanja pjesama, fotografiranja itd. Kako bi novi dan dočekali s baterijom na 100 posto, veliki broj ljudi ostavlja ga na punjenju tijekom cijele noći, a na internetu možemo pročitati brojne 'mitove' i kontradiktorne savjete korisnika i stručnjaka vezanih uz štetnost punjenja baterije tijekom noći.

Većina njih ipak se slaže kako punjenje telefona tijekom cijele noći bi trebalo previše naštetiti kapacitetu baterije, jer jednom kada njen kapacitet dosegne 100 posto, punjenje prestaju, iako je telefon i dalje povezan s punjačem. No, kako je to novinarima Digital Trendsa objasnila Shane Broesky iz kompanije Farbe Technik koja proizvodi dodatke za punjenje mobilnih uređaja, do problema s baterijom može do u slučaju povišene temperature koja može smanjiti njen kapacitet i skratiti ciklus baterije. Zbog toga ona savjetuje da, ako ostavljate mobitel na punjenju preko noći, skinete zaštitu masku telefona jer u nekim slučajevima ona može spriječiti širenje topline, što dovodi do zagrijavanja baterije. Dodala je i kako je litij-ionske baterije pametnih telefona najbolje držati napunjenima između 50 i 80 posto te da je za bateriju telefona korisnije puniti je nekoliko puta po danu, nego da je jednom dnevno cijelu napunimo do punog kapaciteta.

Ostavljanjem punjača u strujnoj utičnici troši se i energija – iako nije riječ o velikoj potrošnji i uštede po domaćinstvu neće biti velike, danas se u jednom kućanstvu s više članova tijekom noći mogu puniti 4-5 telefona, pametni satovi, tableti i drugi gadgeti te udruge za zaštitu potrošača savjetuju korisnike da je bolje napuniti svoje uređaje prije spavanja i preko noći ih ostaviti na avionskom modu na kojem je potrošnja minimalna, nego ih sve ostaviti priključene tijekom cijele noći.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti