Evo zašto Apple NIKAD neće napraviti jeftini iPhone

Umjesto jeftinijih uređaja s kojima bi osvojili veći udio na tržištu, jedini Appleov cilj je razvijati najbolje proizvode koji će korisnicima omogućiti najbolje iskustvo

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.11.2014. / 08:43

Evo zašto Apple NIKAD neće napraviti jeftini iPhone

Prije prošlogodišnjeg predstavljanja novih Appleovih telefona, brojni su analitičari vjerovali kako ova kompanija, pod pritiskom Samsunga i drugih mobilnih kompanija, mora promijeniti strategiju i predstaviti jeftiniji iPhone s kojim će moći bolje konkurirati na tržištima zemalja u razvoju. Apple je zaista predstavio jeftiniji mobitel, no njihov iPhone 5C i dalje je bio preskup u odnosu na konkurente, što je razočaralo mnoge analitičare, ali i ljubitelje ove kompanije koji su očekivali da će Apple napokon napraviti pristupačan iPhone.

Ipak, kao i svake godine prije, korisnici su navalili na iPhone 5S i iPhone 5C te je Apple zabilježio rekordne prodajne brojke. Već tada iz ove su kompanije dali do znanja da, bez obzira na stanje na tržištu, nikada neće predstavljati jeftine uređaje samo kako bi zauzeli što veći udio na tržištu. To je sada i službeno potvrdio jedan od direktora marketinga Greg Joswiak koji je na Code/Mobile konferenciji u Kaliforniji rekao kako Apple nema nikakvih planova izazvati Google i Microsoft na tržištima jeftinijih uređaja, odnosno da, kako su prenijeli na The Telegraphu, Apple nikada neće predstaviti jeftini iPhone ili Mac. Njemu je jasno da, kada su u pitanju jeftiniji uređaji, Apple gubi bitku s Googleom, no taj ih dio tržišta ionako ne zanima te su oni fokusirani na stvaranje 'premium' uređaja za manji broj ljudi.

'Govorili smo o nekim Appleovim pogreškama iz devedesetih i jedna od tih grešaka bila je razvijanje jeftinijih uređaja s kojima je Apple pokušao osvojiti što veći udio na tržištu, umjesto da smo pokušavali napraviti uređaje koji će korisnicima omogućiti bolje iskustvo', rekao je Joswiak i dodao kako se takva pogreška napravi samo jednom u životu i više je neće ponavljati. Umjesto jeftinijih uređaja s kojima bi osvojili veći udio na tržištu, jedini je Appleov cilj razvijati najbolje proizvode koji će korisnicima omogućiti najbolje iskustvo, a Joswiak vjeruje da, ako u time uspiju, uvijek će imati dobar dio tržišta.

Dok Appleov najjeftiniji smartphone (iPhone 5C) uopće nije jeftin, Google je već predstavio neke jeftinije, ali iznimno kvalitetne pametne telefone poput modela Moto G koji nudi odlične opcije po pristupačnoj cijeni. Iako su ovakvi uređaji namijenjeni prvenstveno tržištima u razvoju, oni su sve zanimljiviji i korisnicima na razvijenim tržištima jer im donose odličan hardver i napredne opcije po niskoj cijeni.  

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti