Evo zašto je Nokia 3310 najbolji telefon svih vremena

Tijekom 90-ih godina Nokijine telefone koristili su milijuni ljudi, a finska kompanija postala je sinonim za vrhunsku mobilnu tehnologiju.

Monika Nožić Monika Nožinić | 16.03.2015. / 15:40

Evo zašto je Nokia 3310 najbolji telefon svih vremena

Tijekom 90-ih godina Nokijine telefone koristili su milijuni ljudi, a finska kompanija postala je sinonim za vrhunsku mobilnu tehnologiju.

Nakon što ju je kupio Microsoft, Nokia kakvu smo poznavali je nestala. No, kompanija Nokia u 20. je stoljeću predstavila niz uspješnih telefona, među kojima se nalazio i najlegendarniji telefon svih vremena – Nokia 3310.

Kompanija je svoj prvi pametni telefon u obliku modela 9000 predstavila davne 1996. godine, a uređaj je posjedovao modem te pristup internetu i mailu.

Međutim, 1999. godine kompanija predstavlja model 3210, kojim je uspjela napraviti savršenu formulu koja je obuhvaćala cijenu, veličinu i funkcije. Prethodnik modelu 3310 imao je internu antenu i legendardnu igru Snake. Od njegovog lansiranja 1. rujna 2000. godine, prodano je ukupno 126 milijuna ovih telefona.

Nokia 3310 sa svojih 133 grama nije bila najlakši, ali je svakako bio stabilan, čvrst i vrlo pristupačan telefon.

Iako se displej ne može usporediti sa današnjim HD ekranima, Nokia 3310 imala je ekran osvijetljen zelenom bojom, rezolucije 84 x 84 piksela, koji je bio dovoljan za najosnovnije funkcije.

Tu su još bili i imenik, koji je mogao pospremiti 250 kontakata, 35 melodija (plus prostor za 7 kompozicija korisnika), sat, štoperica, alarm i kalkulator, a baterija je, za razliku od današnjih pametnih telefona, trajala cijelu vječnost. Ovo su za mnoge bile sve "pametne" funkcije koje su im, barem u to vrijeme, trebale.

Nakon velikog uspjeha ovog modela diljem Europe, uslijedile su nove verzije poput modela 3315, koji je imao plavi ekran i osvijetljenu tipkovnicu i koji je bio jako popularan u Aziji, zatim modeli 3390 i 3395, koji su predstavljeni u Sjevernoj Americi i model 3315, koji je bio namijenjen australskom tržištu.

Nokia 3310 je u ono vrijeme zaista bila tehnološki revolucionarna. No, pitanje je gdje bismo danas bili bez ovog modela i bismo li svakodnevno trošili sate na igre da nije bilo čuvene "Zmije"?

Ako i dalje u nekoj od ladica imate svoj primjerak ovog legendarnog modela, nikako ga nemojte baciti jer nikad ne znate kad bi vam mogao zatrebati telefon koji bi preživio i Apokalipsu.

Foto: Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti