FAA pokrenuo istragu protiv SpaceX-a: Žele znati jesu li prekršili sigurnosna pravila i tako uzrokovali eksploziju Starshipa

Čini se da je upravo to strože nadziranje SpaceX-a odgovorno za povlačenje suglasnosti za posljednji test Starshipa koji se trebao održati ovaj tjedan.

Martina Čizmić | 30.01.2021. / 10:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad je SpaceX prošlog mjeseca proveo jedan od svojih testova na raketi Starship, nije baš sve prošlo po planu. Iako je sam test bio uspješan, prilikom slijetanja je došlo do eksplozije koja je izgledala spektakularno na snimkama. No, čini se da su prilikom tog test prekršili i odredbe Federalne agencije za avijaciju.

Prema informacijama do kojih je došao The Verge, SpaceX se nije držao pravila koja je FAA odredila, zbog čega je odmah nakon nesreće pokrenuta istraga.

Slika nije dostupna Novi vatromet u SpaceX-u: Prototip Starshipa eksplodirao pri slijetanju nakon testnog leta

Istraga se fokusirala ne samo na eksploziju koja se dogodila u trenutku slijetanja rakete, već i na SpaceX-ovo odbijanje poštivanja odredbi koje je FAA donijela.

Iako prepoznajemo važnost brzine u poticanju rasta i inovacija u komercijalnom prostoru, FAA neće riskirati svoju odgovornost u zaštiti javnosti. Odobrit ćemo promjene tek nakon što smo sigurni da je SpaceX poduzeo potrebne korake kako bi ispunio regulatorne zahtjeve, stoji u priopćenju FAA koje je dobio The Verge.

Čini se da je upravo to strože nadziranje SpaceX-a odgovorno za povlačenje suglasnosti za posljednji test Starshipa koji se trebao održati ovaj tjedan. Naime, SpaceX je predao zahtjev za odobrenje testiranja, dobio dozvolu, no u trenutku kad su čelnici FAA sve provjeravali, otkrili su da je SpaceX promijenio neke stvari, što im se nije svidjelo. Zato su povukli dozvolu, dok ne provjere sve sa SpaceX-om, ali i naljutili Muska.

Starship Musk se posvađao s američkim regulatorom: S vašim pravilima, čovječanstvo nikad neće doći do Marsa

Da se Muska pita, FAA bi se jednostavno trebala maknuti sa strane i pustiti ga (i njegovu tvrtku) da rade na razvoju raketa po svojim pravilima. Iako je američko Ministarstvo transporta osmislilo nova pravila za odobravanje dozvola za lansiranje raketa, ona još nisu stupila na snagu. Dok ona ne krenu u upotrebu, Musk (i SpaceX) će i dalje morati slušati FAA. Naravno, ako žele i dalje lansirati rakete s američkog tla.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti