Facebook, Amazon, Google, Twitter i Microsoft obećali snažniju borbu protiv terorizma na internetu

Pred takvim fenomenom "ne možemo djelovati sami", na razini pojedine zemlje, istaknula je novozelandska premijerka.

Martina Čizmić | 16.05.2019. / 08:00

Terorizam na internetu (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Pet globalnih tehnoloških kompanija obećalo je da će suzbiti objavljivanje terorističkih sadržava na internetu, prenose u srijedu agencije.

Facebook, Amazon, Google, Twitter i Microsoft zajednički će razviti alate za otkrivanje i brisanje terorističkih i ekstremističkih materijala.

To su obećali na summitu u Parizu organiziranom nakon terorističkog napada u Christchurchu na Novom Zelandu, u kojem je poginula 51 osoba. Napadač je svoj krvavi pohod uživo prenosio na društvenim mrežama.

Sastanak su organizirali francuski predsjednik Emmanuel Macron i novozelandska premijerka Jacinda Ardern pod sloganom "Poziv iz Christchurcha".

Susret je simbolički počeo "karangom" ili maorskom pjesmom koja izražava bol novozelandskih stanovnika zbog pokolja 51 muslimana u džamijama u Christchurchu 15. ožujka.

Napad je zgrozio javnost tim više što je planiran kako bi bio što krvaviji, rekla je Adern u razgovoru za francuski dnevni list Le Monde. Facebook, koji je korišten kao platforma za izravni prijenos pokušao je ukloniti snimku: uklanjali su je 1,5 milijun puta. U prva 24 sata ponovo se pojavljivala na YouTubeu svake sekunde, dodala je.

Pred takvim fenomenom "ne možemo djelovati sami", na razini pojedine zemlje, istaknula je premijerka. Za svjetsku mrežu moramo pronaći svjetski odgovor.

'Poziv iz Christchurcha' znači tražiti od zemalja i od velikih tehnoloških kompanija da djeluju protiv terorizma i nasilnog ekstremizma na internetu, priopćio je Macronov ured.

Inicijativi se pridružilo dvadesetak čelnika i poduzetnika, među kojima kanadski premijer Justin Trudeau i norveška premijerka Erna Solberg. Sastanku su nazočili jordanski kralj Abudlah, senegalski predsjednik Macky Sall, britanska premijerka Theresa May te direktori tehnoloških tvrtki.

No poziv nije obvezujuće naravi, zbog čega ga neki smatraju tek lijepom željom.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti