Facebook blokirao objavu američke Deklaracije neovisnosti zbog – govora mržnje

Za Facebook je sporan bio dio u kojem se navodi "nemilosrdni indijanski divljaci".

Martina Čizmić | 05.07.2019. / 07:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U SAD-u se Deklaracija o neovisnosti, temeljni dokument državnosti te zemlje, smatra gotovo svetinjom. I iako većina Amerikanaca zna citirati barem dio Deklaracije, rijetki bi rekli da je ona primjer govora mržnje.

No za Facebook – jest.

Naime, male novine iz Libertyja u Teksasu odlučile su proslaviti ovogodišnji Dan novisnosti nizom objava na Facebooku u kojima će citirati dijelove Deklaracije o neovisnosti. Tijekom 12 dana uoči 4. srpnja objavljivali su dijelove tog dokumenta.

No objava predviđena za 10. dan uklonjena je s Facebooka. Objašnjenje zbog kršenja pravila korištenja, odnosno Facebookovih standarda o govoru mržnje.

Za Facebook je sporan bio dio u kojem se navodi "nemilosrdni indijanski divljaci".

Nakon što su iz novina reagirali i požalili se Facebooku, objava je ponovno dopuštena, a iz društvene mreže su se ispričali.

Svakog tjedna obradimo milijune prijava i ponekad pogriješimo, ukratko su iz Facebooka opisali što se dogodilo.

Do pogreške je vjerojatno došlo jer Facebook koristi automatske filtre kako bi lakše i brže pronalazio nepoćudne objave. No ti filtri ne prepoznaju kontekst, već samo ključne riječi, pa dolazi do pogrešaka i označavanja nepoželjnima objava koje su zapravo legitimne.

Eugène Delacroix - La liberté guidant le peuple (Foto: Wikipedia) Facebook cenzurirao Marianne zbog golotinje pa se ispričao

Venera iz Willendorfa (Foto: AFP) Facebook se ispričao zbog cenzure Venere iz Willendorfa

Ovo nije prvi put da je Facebook pogrešno blokirao objavu koja je trebala biti dopuštena, no često nakon žalbe ipak dopuste objave koje se temelje na umjetničkom ili kulturnom djelu. 

Izvor: Washington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti