Facebook se ispričao zbog cenzure Venere iz Willendorfa

Facebook ima politiku da ne dopušta golotinju na svojim stranicama.

Martina Čizmić | 02.03.2018. / 09:23

Venera iz Willendorfa (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Facebook se ispričao zbog nedavne cenzure Venere iz Willendorfa, malene statue koja se smatra remek-djelom paleolitske umjetnosti.

Ispričavamo se zbog ove pogreške i dopuštamo korisniku da je objavi, kazala je agenciji AFP glasnogovornica Facebooka.

Prirodoslovni muzej u Beču, vlasnik statue, bio je izvan sebe kada je saznao da je objava s fotografijom Venere iz Willendorfa, koju je na Facebooku postavila talijanska umjetnica Lura Ghianda završila kao predmet cenzure.

Statua visoka 11 centimetara, izrađena od krečnjaka, koja predstavlja golu bezličnu ženu sa steatopigijom (naslagama masnoće na tijelu), otkrivena je početkom 20. stoljeća u autrijskom selu Willendorfu. To je prethistorijski prikaz najpopularnije i najpoznatije žene na svijetu, priopćio je muzej.

Facebook ima politiku da ne dopušta golotinju na svojim stranicama. Ali za ovu statuu napravit ćemo iznimku, kazala je glasnogovornica.

Najpopularnija društvena mreža često je predmet kritika zbog cenzuriranja umjetničkih djela. Nedavno je jedan Francuz tužio Facebook sudu jer mu je zatvorio račun zbog toga što je objavio fotografiju slike Gustava Courbeta "Podrijetlo svijeta" na kojoj se vide ženske genitalije. Presuda bi trebala biti objavljena sredinom ožujka.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti