Društvena mreža objasnila je da su potrebne daljnje analize kako bi se odlučilo jesu li računi povezani s ruskom agencijom za internetsko istraživanje ili nekom drugom skupinom. Sjedinjene Države optužile su rusko vladino tijelo za miješanje u američku politiku putem posebnih postova na društvenim mrežama u svrhu širenja lažnih informacija i sijanja razdora.

Osamdeset i pet blokiranih računa postavljeno je na engleskom na Facebookovu servisu Instagramu, a 30 na Facebooku i povezano sa stranicama na francuskom i ruskom, navodi se u postu.

Neki su računi "usredotočeni na slavne", a drugi na "političke rasprave", dodaje se.

Dojava je stigla od američkih pravosudnih tijela u nedjelju navečer, napisao je u postu Nathaniel Gleicher, šef Facebooka za kibernetičku sigurnost.

Tvrtka je svoje poteze o istrazi objavila ranije nego inače "s obzirom na to da je još samo jedan dan do važnih izbora u SAD", dodao je.

"Amerikanci bi trebali biti svjesni da strani čimbenici, pogotovo Rusija, i dalje pokušavaju utjecati na javno mnijenje i percepciju glasača potezima kojima je svrha posijati razdor", uključujući putem društvenih mreža, naglasile su savezne vlasti u izjavi u ponedjeljak. (HINA)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju