Facebook nudi nagradu: Znate neku aplikaciju koja zloupotrebljava podatke korisnika? Prijavite ju i pokupite lovu

Facebook je Wylieja blokirao nakon što je on izašao u javnost s informacijama o cijelom slučaju. Hoće li ga sad platiti?

Martina Čizmić | 10.04.2018. / 18:51

Novac (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Uoči svjedočenja šefa Facebooka Marka Zuckerberga, iz same je tvrtke objavljeno kako su pokrenuli program nagrada za dojavljivanje bilo kakve zlouporabe podataka.

Data Abuse Bounty, kako je nazvan, inspiriran je postojećim programom nagrađivanja pronađenih bugova odnosno grešaka u samom kodu. U Facebooku se nadaju da će im on pomoći identificirati osobe ili tvrtke koje krše njihove politike korištenja i pristupa društvenoj mreži.

Ovaj će program nagrađivati ljude koji imaju informacije i dokaze slučajeva u kojima su aplikacije sa Facebookove platforme prikupljale i slale dalje korisničke podatke trećoj strani kako bi oni potom bili prodavani, ukradeni ili korišteni za prevare ili politički utjecaj. Iako ne postoji maksimalni iznos, bugove smo do sad plaćali i do 40 tisuća dolara, objavili su iz Facebooka.

Dodaju i da, ukoliko otkriju zlouporabu podataka, ugasiti će aplikaciju koja ih zloupotrebljava i poduzeti pravne korake protiv tvrtke koja prodaje ili kupuje podatke. Također, platit će nagradu onome koji je skrenuo pozornost, odnosno upozoriti one korisnike čiji su podaci bili ugroženi.

Na objavu iz Facebooka odmah je reagirao i zviždač Christopher Wylie koji je otkrio cijelu aferu s Cambridge Analyticom.

Na Twitteru je upitao Facebook: Hoćete li me sad odblokirati? Da li je ček poslan?

 

 

Podsjetimo, Facebook je Wylieja blokirao nakon što je on izašao u javnost s informacijama o cijelom slučaju.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti