Vijest da je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu jednako podložan hakerskim napadima i krađi privatnih podataka kao i ostatak svijeta zaintrigirala je javnost prošlog tjedna.

Ne samo činjenica da se radi o Jeffu Bezosu, šefu Amazona, već i činjenica da je hakiran slanjem posebnog videa preko jedne od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje, koja se hvali visokim stupnjem enkripcije - WhatsAppa.

Jeff Bezos, Amazon Bezos na udaru hakera: Je li saudijski princ iskoristio prijateljstvo sa šefom Amazona kako bi ga hakirao?

Jeff Bezos (Foto: AFP) Zabrinutost među svjetskim moćnicima nakon hakiranja Bezosa: "To se može dogoditi svakome"

Logično, brojni su se korisnici diljem svijeta zapitali je li WhatsApp zaista tako siguran kako ga reklamiraju u Facebooku i što je s njihovim privatnim podacima.

Upravo je na to pitanje u intervjuu za BBC pokušao odgovoriti Facebookov potpredsjednik za komunikacije Nick Clegg. Iako su svi očekivali jasan odgovor, Clegg je samo uspio, uz dosta petljanja, prebaciti krivnju na - Apple.

Zvuči kao nešto što su pokrenuli na samom telefonu. Ne može biti ništa tijekom slanja poruke ili u njezinu slanju jer za WhatsApp koristimo enkripciju na oba kraja, pokušao je pojasniti Clegg.

Nastavio je uspoređujući hakiranje Bezosa s hakiranjem bilo koga tko je otvorio zaraženi e-mail. No to baš i nije istina, jer dok god primatelj ne klikne na neku od zaraženih poveznica ili privitaka, zaraženi e-mail, čak i kad je otvoren, neće napraviti neku štetu.

Onda je "krivnju" prebacio na sam uređaj koji je Bezos koristio (iPhone X) i rekao kako je "nešto sigurno utjecalo na operativni sustav telefona". Kad su ga upitali može li takve optužbe potkrijepiti dokazima, Clegg je samo nastavio kako problem ne može biti u WhatsAppu jer je "enkripcija na oba kraja sigurna i ne može se hakirati".

WhatsApp, ilustracija (Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL) WhatsApp uklonio ozbiljan sigurnosni propust zbog kojeg su korisnici mogli ostati bez omiljenih grupnih chatova

WhatsApp, ilustracija (Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL) Facebook potiho potvrdio problem koji bi mogao ugroziti sve korisnike WhatsAppa

No Clegg je očito zaboravio nekoliko sigurnosnih propusta u WhatsAppu koji su ozbiljno ugrozili sigurnost korisnika i njihovih podataka i radije krivnju prebacio na druge.

Iz Applea zasad nisu komentirali Cleggove tvrdnje, ali ni cijeli Bezosov slučaj.

WhatsApp (Foto: AFP) Hoćete li odustati od WhatsAppa? Hakeri mogu manipulirati vašim porukama, a Facebook je nemoćan

Malware, ilustracija Zlonamjerni program koji je krao podatke iz vašeg WhatsAppa upravo je postao još jači

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju