Facebook o hakiranju Bezosa: Nismo mi krivi, WhatsApp je siguran, pitajte Apple

Brojni su se korisnici diljem svijeta zapitali je li WhatsApp zaista tako siguran kako ga reklamiraju u Facebooku i što je s njihovim privatnim podacima.

Martina Čizmić | 27.01.2020. / 08:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vijest da je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu jednako podložan hakerskim napadima i krađi privatnih podataka kao i ostatak svijeta zaintrigirala je javnost prošlog tjedna.

Ne samo činjenica da se radi o Jeffu Bezosu, šefu Amazona, već i činjenica da je hakiran slanjem posebnog videa preko jedne od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje, koja se hvali visokim stupnjem enkripcije - WhatsAppa.

Jeff Bezos, Amazon Bezos na udaru hakera: Je li saudijski princ iskoristio prijateljstvo sa šefom Amazona kako bi ga hakirao?

Jeff Bezos (Foto: AFP) Zabrinutost među svjetskim moćnicima nakon hakiranja Bezosa: "To se može dogoditi svakome"

Logično, brojni su se korisnici diljem svijeta zapitali je li WhatsApp zaista tako siguran kako ga reklamiraju u Facebooku i što je s njihovim privatnim podacima.

Upravo je na to pitanje u intervjuu za BBC pokušao odgovoriti Facebookov potpredsjednik za komunikacije Nick Clegg. Iako su svi očekivali jasan odgovor, Clegg je samo uspio, uz dosta petljanja, prebaciti krivnju na - Apple.

Zvuči kao nešto što su pokrenuli na samom telefonu. Ne može biti ništa tijekom slanja poruke ili u njezinu slanju jer za WhatsApp koristimo enkripciju na oba kraja, pokušao je pojasniti Clegg.

Nastavio je uspoređujući hakiranje Bezosa s hakiranjem bilo koga tko je otvorio zaraženi e-mail. No to baš i nije istina, jer dok god primatelj ne klikne na neku od zaraženih poveznica ili privitaka, zaraženi e-mail, čak i kad je otvoren, neće napraviti neku štetu.

Onda je "krivnju" prebacio na sam uređaj koji je Bezos koristio (iPhone X) i rekao kako je "nešto sigurno utjecalo na operativni sustav telefona". Kad su ga upitali može li takve optužbe potkrijepiti dokazima, Clegg je samo nastavio kako problem ne može biti u WhatsAppu jer je "enkripcija na oba kraja sigurna i ne može se hakirati".

Slika nije dostupna WhatsApp uklonio ozbiljan sigurnosni propust zbog kojeg su korisnici mogli ostati bez omiljenih grupnih chatova

Slika nije dostupna Facebook potiho potvrdio problem koji bi mogao ugroziti sve korisnike WhatsAppa

No Clegg je očito zaboravio nekoliko sigurnosnih propusta u WhatsAppu koji su ozbiljno ugrozili sigurnost korisnika i njihovih podataka i radije krivnju prebacio na druge.

Iz Applea zasad nisu komentirali Cleggove tvrdnje, ali ni cijeli Bezosov slučaj.

WhatsApp (Foto: AFP) Hoćete li odustati od WhatsAppa? Hakeri mogu manipulirati vašim porukama, a Facebook je nemoćan

Malware, ilustracija Zlonamjerni program koji je krao podatke iz vašeg WhatsAppa upravo je postao još jači

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti