Golemi razmjeri skandala: Facebook objavio da je Cambridge Analytica koristila podatke 87 milijuna korisnika

Facebook je objavio da je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica neprimjereno koristila podatke do 87 milijuna korisnika te društvene mreže. Do sada se vjerovalo da se radi o 50-ak milijuna korisnika.

I.D. | 04.04.2018. / 21:34

Mark Zuckerberg, Facebook (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tehnološki div suočio se s neviđenim kritikama nakon što je objavljeno da se tvrtka Cambridge Analytica domogla podataka milijuna korisnika, a sada je Facebook objavio i o koliko se korisnika radi. Ovaj podatak prenio je BBC ističući kako je milijun od tih korisnika s područja Velike Britanije.

Zbog situacije s Cambridge Analitycom pred američkim Kongresom svjedočit će osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, dok će na svjedočenje u britanskom parlamentu poslati zamjenika. Pred britanskim Odborom za digitalno, kulturu, medije i sport poslat će svog direktora za tehnologiju Mikea Schroepfera ili direktora za proizvode Chrisa Coxa.

Da svjedoči pred vlastima pozvao ga je i predsjednik Europskog parlamenta.

Podsjetimo, suosnivač tvrtke Cambridge Analytica koja se bavi obradom podataka otkrio je prikrivenom novinaru da su informacije o milijunima korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i potom korištene u kampanji Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Dionice tvrtke od 16. ožujka pale su za gotovo 18 posto, odnosno oko 100 milijardi dolara. Tog je dana Facebook priznao da su podaci korisnika došli u ruke Cambridge Analytice.

Skandal s Cambridge Analyticom pogodio je tu društvenu mrežu na obje strane Atlantika. Facebook je stoga korisnicima obećao veću kontrolu nad njihovom privatnošću tako što će olakšati upravljanje informacijama i redizajnirati sučelje s postavkama, objavila je ta društvena mreža.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti