Problemi za Facebook ne prestaju: Moraju platiti više od 14 milijuna dolara SAD-u

Facebook je pristao na nagodbu prema kojoj će SAD-u platiti preko 14 milijuna dolara kazne zbog diskriminacije pri zapošljavanju. Naime, kompanija je dobro plaćena mjesta oglašavala na način kojim američki državljani nisu mogli slati svoje prijave.

Hina | 19.10.2021. / 23:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook je u utorak pristao platiti 14,24 milijuna dolara kako bi zaustavio sudski progon američkih vlasti koje optužuju kompaniju da je neka dobro plaćena radna mjesta namijenio stranim državljanima, na štetu američkih građana i stanovnika sa stalnom dozvolom boravka, takozvanom zelenom kartom. 

Američko ministarstvo pravosuđa podiglo je tužbu krajem 2020. ocijenivši da je društvena mreža namjerno izgradila sustav zapošljavanja koji sprječava kvalificirane Amerikance da doznaju za neka radna mjesta i da se natječu, primjerice tako što ne prihvaćaju internetske kandidature.

Kompanija Marka Zuckeberga zapravo je čuvala te poslove za zaposlenike koji su već radili u njoj s privremenom vizom, a htjeli su dobiti zelenu kartu, kažu iz ministarstva rada. Ministarstvo je početkom godine otvorilo istragu o politici zapošljavanja u kompaniji.

Facebook nije iznad zakona i mora poštovati građanska prava koja vrijede u našoj zemlji, priopćila je zamjenica glavnog tužitelja Kristen Clarke.

U poruci objavljenoj u utorak, kompanija tvrdi da je poštovala propise, ali da se nagodila kako bi zaustavila kazneni progon.

To će Facebooku omogućiti da se i dalje usredotoči na zapošljavanje najboljih radnika, bilo da dolaze iz Sjedinjenih Država ili iz svijeta i da podupire (svoje) visokokvalificirane zaposlenike nositelje vize koji žele dobiti dozvolu stalnog boravka, istaknula je glasnogovornica kompanije.

Nagodba postignuta s ministarstvom pravosuđa predviđa novčanu kaznu u iznosu od 4,75 milijuna dolara i isplatu 9,5 milijuna dolara eventualnim žrtvama "diskriminacije" zbog njihova državljanstva ili imigracijskog statusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti