Facebook ovo ljeto testira velike dronove koji će cijeli svijet spojiti na internet

Facebookovi ambiciozni planovi da internet približe cijelom svijetu flotom broadband bespilotnih letjelica, sada su korak bliže stvarnosti.

Monika Nožić Monika Nožinić | 28.03.2015. / 11:05

Facebook ovo ljeto testira velike dronove koji će cijeli svijet spojiti na internet

Facebookovi ambiciozni planovi da flotom broadband bespilotnih letjelica internet približe cijelom svijetu, sada su korak bliže stvarnosti.

Kako je za The Wall Street Journal poručio Facebookov potpredsjednik inženjeringa, Jay Parikh, Facebook planira prvi probni let svog internet drona baziranog na solarnoj energiji. Manja verzija drona, koja je otprilike tek jedna desetina prave letelice, već je testirana.

Ovaj će probni let po prvi put biti sa letjelicom pune veličine koja je dobila ime Aquila.

Kako poručuju iz Facebooka, letjelica je veličine "šest ili sedam Toyota Priuses automobila", ali je njena masa ekvivalentna težini četiri automobilske gume. Ovako lagana izrada trebala bi joj pomoći da se u zraku, koristeći solarnu energiju, zadrži tjednima, mjesecima pa čak i godinama.

Facebook tek treba osigurati dogovore s internet operaterima kako bi donijeli signal za 1,1 do 2,8 milijardi ljudi koji su trenutno bez interneta. Na pitanje bi li Facebook trebao razviti vlastiti servis kako bi konkurirao globalnim bežičnim operaterima, Parikh kaže da bi to bilo protiv kompanijine glavne misije.

"Mislim da bi trebalo puno više vremena ako bismo htjeli sve učiniti samostalno. Također, bilo bi potrebno puno novca i, osobno, ne mislim da je to dugoročno održivo" poručio je Parikh.

Foto: TheVerge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti