Facebook ponovno na tapeti: Hoće li Europski parlament pokrenuti istragu ili su se Zuckerberg i ekipa dovoljno dobro ispričali?

Vezano za vaše algortime, ne vidim transparentnost, nego ograničavanje pristupa, što bi se moglo nazvati i diktatorstvom, bila je oštra Viviane Reding.

Martina Čizmić | 02.07.2018. / 21:13

Facebook u Europskom parlamentu (Foto: © European Union 2018 - Source : EP) (Foto: © European Union 2018 - Source : EP)

Facebook i afera Cambridge Analytica ponovno je na dnevnom redu Europskog parlamenta, odnosno Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove. Ovo je treće saslušanje na kojem članovi odbora od Facebooka odnosno njegovih predstavnika pokušavaju dobiti konkretne odgovore na konkretna pitanja o tome što se točno događa s privatnim podacima korisnika i što je Facebook napravio od izbijanja afere kako se isto ne bi ponovilo.

Potpredsjednik Facebooka za javnu politiku Richard Allan na početku je podsjetio na sve što se događalo od 2014. godine do danas vezano uz aferu Cambridge Analytica, kao i sve što je Facebooku u međuvremenu napravio.

Danas smo tu jer nismo bili dovoljno svjesni što se točno događa s osobnim podacima korisnika, rekao je Allan.

Istaknuo je kako su se fokusirali na rješavanje problema utjecaja na izbore diljem svijeta, među ostalima i izbore koji su nedavno održani u Meksiku. Također, fokusirali su se na rješavanje problema lažnih vijesti koje su bile velik problem u proteklih godinu dana. Naglasio je i kako su se pozabavili problemom političkog oglašavanja te istaknuo kako su uveli transparentnost odnosno kako je sad puno jednostavnije vidjeti tko plaća oglase na Facebooku.

Nismo izgradili ovaj proizvod kako bismo naštetili ljudima, istaknuo je Allan te nastavio kako su uložili mnogo truda i vremena da zaštite djecu, uklone govor mržnje i teroristički sadržaj. Posebno je istaknuo alate koje su razvili u suradnji s europskim predstavnicima.

Znamo da su nas često opominjali da se stalno ispričavamo, ali evo, nadam se da sam vam danas dao nekoliko primjera kako rješavamo ta pitanja, rekao je na kraju uvodnog dijela Allan.

Na pitanje o dijeljenju podataka između Facebooka i WhatsAppa, Allan je istaknuo kako ne razmjenjuju podatke u komercijalne svrhe, ali da razmjenjuju u svrhu statistike, financiranja i eventualnih kaznenih djela.

Voljeli bismo da smo napravili više i na vrijeme uhvatili aplikacije koje su zloupotrebljavale naš sustav, ali trudimo se da to sad ispravimo, istaknuo je Allan.

Upitan vezano uz optužbe da Facebook prikazuje pristran sadržaj svojim korisnicima, Allan je istaknuo kako korisnici sami biraju koji će sadržaj vidjeti.

Mislim da je Facebook zapravo dao šire poglede korisnicima, rekao je Allan.

Pojasnio je kako Facebook kao takav ne zastupa ni jednu političku opciju te nastavio kako se nada da će u budućnosti imati još bolju suradnju s izbornim povjerenstvima i političkim strankama, kako bi pružili priliku svima za prezentaciju svojih stavova.

Vezano uz vaše algortime, ne vidim transparentnost, nego ograničavanje pristupa, što bi se moglo nazvati i diktatorstvom, bila je oštra Viviane Reding.

Allan se branio kako su kroz različite blogove i druge komunikacijske kanale pokušali objasniti kako njihovi algoritmi rade, ali je svjestan činjenice da ljudima to i dalje nije jasno.

Osvrnuo se i na pitanje zakona o zaštiti autorskih prava o kojem se raspravlja u Europskoj uniji.

Oslanjamo se na vas da ćete osmisliti način za zaštitu autorskih prava koji će ipak omogućiti nama kao internetskoj platformi da korisnicima pružimo mogućnost da dijele zanimljiv sadržaj, rekao je Allan.

Allan je pokušao pojasniti što je to točno Facebookov poslovni model.

Mi ne prodajemo podatke. Prodajemo prostor za oglase koji se formira ovisno o vašim podacima. Ne dajemo podatke trećim stranama. Prodajemo prostor za oglašavanje koji se formira na temelju vaših podataka, istaknuo je Allan.

Kao i do sad, zbog vremenskog ograničenja, predstavnici političkih klubova nisu uspjeli dobiti odgovore na sva pitanja te će morati pričekati pismene odgovore koje je Allan obećao. No, sigurno je kako će nakon sastanka ocijeniti jesu li Facebookovi odgovori zadovoljavajući.

Ovisno o njihovom zaključku, mogla bi se pokrenuti službena istraga, ali i uvesti stroža pravila zaštite podataka korisnika na društvenim mrežama i drugim platformama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti