Facebook predstavio streaming servis za videoigre

Facebook ne želi konkurirati gaming servisima Microsofta i Googlea, već korisnicima želi omogućiti još jedan način na koji mogu uživati u igrama unutar te društvene mreže.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.10.2020. / 12:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već sada jasno je kako će vjerojatno najveći trend koji će obilježiti budućnost gaminga biti streaming. Velike kompanije poput Microsofta, Googlea i drugih ulažu velike resurse kako bi ljubiteljima videoigara omogućile uživanje u vrhunskim igrama neovisno o hardveru. Umjesto skupog računala ili konzole, za igranje igara putem takvih servisa potreban je samo uređaj povezan s internetom i pretplata.

Svoju priliku na tom tržištu vidio je i Facebook te je Zuckerbergova tvrtka ovaj tjedan najavila vlastiti gamerski streaming servis Facebook Gaming. Umjesto pretplate, njihov će servis biti besplatan i dostupan putem Facebookove web aplikacije te aplikacije na Androidima, dok zbog poznatih problema s Appleom i iOS-om (trenutačno) neće biti dostupan na iPhoneu i iPadu. Za razliku od ostalih servisa, Facebook, dakle, neće naplaćivati pristup svojim igrama.

U odnosu na dostupne igre bazirane na Flashu i HTML-u 5 kakve su dostupne godinama na Facebooku, novi servis omogućit će kompleksnije igre pa će se na početku moći uživati u naslovima poput Asphalta 9 i Mobile Legendsa, a s vremenom očekujemo i nove naslove. Kako je riječ o streamingu, svi procesi odvijat će se na Facebookovim serverima te će korisnici odmah moći početi s igranjem, bez potrebe za preuzimanjem samih igara na računala ili mobilne uređaje, čime se štedi i vrijeme i prostor na Androidima. Npr. Asphalt 9 na Androidima zauzima oko 2 GB prostora.

Šef odjela kompanije zadužen za igre Jason Rubin prilikom predstavljanja streaming servisa rekao je kako ne obećaju niti 4K, ni 60 fps te naglašava kako neće biti potrebna kupovina novog (skupog) hardvera. Većina tehnoloških medija hvali taj Facebookov potez čiji je cilj prilično jednostavan - omogućiti svojim korisnicima još jednostavnije igranje i besplatan pristup većem broju igara.

Ipak, ono što će biti potrebno jest internetska veza, a svi koji će igrati igre korištenjem mobilnih podataka, trebaju voditi računa o njihovoj potrošnji.

Iz Facebooka ipak ne isključuju mogućnost da se jednog dana pojave i premium igre koje će biti potrebno platiti. Kompanija će, također, zarađivati i od kupovine unutar igara, odnosno od prikazivanja oglasa, jer to je ionako njihov standardni način poslovanja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti