Nakon još jednog skandala u Facebooku: Kako se zaštititi od gubitka osobnih podataka ili krađe identiteta?

Korisnici su svjesno prepustili svoje podatke Facebooku očekujući da će ih on paziti i štititi. No iako na papiru piše da to radi, praksa pokazuje nešto potpuno drugačije.

Martina Čizmić | 20.12.2019. / 09:51

Društvene mreže (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Facebook i njegov šef Mark Zuckerberg, poput papige, već godinama ponavljaju kako im je na vrhu liste prioriteta privatnost i sigurnost korisnika te najveće društvene mreže u svijetu.

I iako su proteklih godina učinili neke pomake, uveli neke dodatne zaštitne mehanizme, još uvijek se prečesto događa da privatni podaci korisnika "procure" na internet ili padnu u ruke hakera i kibernetičkih kriminalaca.

Posljednji je u nizu slučajeva onaj s bazom podataka u kojoj su otkriveni podaci čak 267 milijuna Facebookovih korisnika.

Slika nije dostupna Hakeri ukrali podatke više od 260 milijuna ljudi, stručnjaci upozoravaju - ako primite ovakav SMS, budite iznimno oprezni!

Prije toga imali smo sličnu situaciju u kojoj je pronađena nezaštićena baza podataka koja je uključivala brojeve telefona, ali i druge podatke korisnika Facebooka. Problem je što korisnici nemaju neki konkretan način da zaštite svoje podatke, osim da obrišu Facebook i sve servise povezane s Facebookom i nadaju se da nitko od njihovih prijatelja nije nehotice Facebooku prepustio njihove podatke.

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Izložili privatnost milijuna korisnika: Facebooku "odrezana" kazna od pet milijardi dolara

Facebook, ilustracija Novi problemi s privatnosti Facebooka: Ugroženo 419 milijuna korisnika

Facebook (Foto: AFP) Ima li tome kraja? Procurile privatne poruke Facebookovih korisnika

Naime, Instagram (i Facebook) prikupljaju i obrađuju informacije i sadržaj koji korisnici sami, dobrovoljno jer nitko ih ne prisiljava na to, objavljuju na društvenim mrežama. Podatke o mrežama i uređajima s kojima se spajaju, ali i način na koji koriste društvene mreže (što rade, s kim se dopisuju, koliko često, u koje doba dana i slično).

I da, korisnici su na to sve dobrovoljno pristali onog trenutka kad su pritisnuli kvačicu na rečenicu "Prihvaćam Uvjete korištenja" i potom gumb "Prihvaćam" prilikom registracije.

Društvene mreže (Foto: AFP) Zašto trebate prestati objavljivati status da ne dopuštate Instagramu i Facebooku da koriste vaše podatke i fotografije

Tu treba spomenuti i to da nije baš uvijek Facebook jedini kriv za curenje podataka.

Dovoljno je prisjetiti se slučaja Cambridge Analytica kad su milijuni korisnika oštećeni, a njihovi podaci iskorišteni za ciljano političko oglašavanje, utjecaj na njihove stavove i razmišljanja i slično.

Facebook, ilustracija Cambridge Analytica: Facebook pristao platiti kaznu u Britaniji, ali ne i priznati odgovornost

Također, brojni developeri ne baš čiste prošlosti koristili su Facebookov alat za razvoj aplikacija kako bi pristupili podacima korisnika, ali nisu se potrudili zaštititi te podatke kad su ih jednom preuzeli.

Facebook (Foto: AFP) Vrijede li Facebookove zabrane developerima čemu? Otkriven novi skandal u kojem je sudjelovalo i do 100 developera

Bolja zaštita? Da, ali kad i kako?

Stručnjaci za sigurnost stalno upozoravaju kako su korisnici "komotni" i često ne obraćaju pažnju na stupanj zaštite svoga profila, pa ih stoga ne bi trebalo iznenaditi ako im se dogodi da im hakeri ukradu informacije ili čak identitet.

Jedan od poznatijih sigurnosnih konzultanta Frank Abagnale upozorava da većina korisnika svojevoljno otkriva podatke koji bi mogli biti iskorišteni protiv njih. Prije svega datum i mjesto rođenja.

Frank Abagnale Izbrišite ih s Fejsa odmah: Samo ove dvije informacije dovoljne su da vam hakeri ukradu identitet

Američka Federalna trgovinska komisija već je u nekoliko navrata kaznila Facebook zbog kršenja privatnosti korisnika i različitih sigurnosnih propusta. Isto su i, zahvaljujući GDPR-u, napravile i neke europske države. 

No milijuni (ili milijarde, kad se sve zbroji) koje Facebook uplati u različite budžete ne znače ništa ako se ništa ne promijeni u praksi. 

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Izložili privatnost milijuna korisnika: Facebooku "odrezana" kazna od pet milijardi dolara

Google (Foto: Getty Images) Australcima Facebookovo i Googleovo "Vjerujte nam" više nije dovoljno

Stalno najavljuju da će ubuduće biti bolje. I stalno čitamo o novim sigurnosnim propustima i curenju podataka. Pa kako se onda zaštititi od eventualnog gubitka osobnih podataka ili krađe identiteta?

Budite oprezni, nemojte objavljivati na internetu ono bez čega biste mogli ostati i koristite zdrav razum te čvrstu lozinku. 

Zaštita privatnosti (Foto: Getty Images) Mogu li se privatni podaci zaista zaštititi?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti