Vrijede li Facebookove zabrane developerima čemu? Otkriven novi skandal u kojem je sudjelovalo i do 100 developera

Facebook je priznao novo curenje podataka svojih korisnika, otkako su u travnju 2018. godine ukinuli pristup tim podacima developerima softvera.

Branimir Vorša | 06.11.2019. / 08:57

Galerija

Facebook je u objavi na blogu priznao novo curenje podataka korisnika, odnosno to da ih je i do čak 100 developera softvera neregularno koristilo. Ti developeri imali su pristup informacijama o grupama na Facebooku, iako je Facebook ukinuo te privilegije u travnju 2018. godine.

Iz Facebooka su poručili kako zasigurno znaju za 11 developera partnera koji su koristili podatke korisnika u posljednjih 60 dana te su kontaktirali s ukupno 100 developera za koje sumnjaju da su koristili navedene podatke.

Facebook, ilustracija Cambridge Analytica: Facebook pristao platiti kaznu u Britaniji, ali ne i priznati odgovornost

Slika nije dostupna Facebook blokirao desetke tisuća aplikacija koje su ugrožavale privatnost korisnika

Istim developerima Facebook je, naravno, ukinuo pristup podacima korisnika, stoji u istoj objavi na njihovu blogu.

Iako nismo vidjeli dokaze o zloporabi, zatražit ćemo ih da izbrišu bilo kakve podatke o korisnicima koje su u međuvremenu možda prikupili te ćemo provesti i istragu kako bismo se uvjerili da su to i učinili, napisao je u blogu Konstantinos Papamiltiadis, direktor razvojnih platformi Facebooka.

Ovo otkriće samo je najnoviji Facebookov problem u posljednjih godinu i pol, otkako je izbio skandal s Cambridge Analyticom i curenjem privatnih podataka čak 87 milijuna korisnika Facebooka bez njihova znanja i dozvole.

Facebook trenutačno ima oko 2,4 milijarde korisnika diljem svijeta, no nisu otkrili koliki je broj korisnika čiji su podaci bili izloženi tih stotinjak developera u posljednjih godinu i pol.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti