Prestanite objavljivati status da ne dopuštate Instagramu i Facebooku da koriste vaše podatke i fotografije! Već ste im to dopustili kad ste se prijavili

Prestanite dijeliti te lažne "izjave". Zaista nemaju smisla.

Martina Čizmić | 22.08.2019. / 09:19

Društvene mreže (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Svako toliko na Facebooku se pojavi objava koju korisnici masovno dijele. Radi se o objavi koja, navodno, Facebooku zabranjuje da koristi njihove fotografije i podatke.

Ne dajem Instagramu ili bilo kojoj drugoj tvrtki povezanoj s Instagramom pravo da koristi moje fotografije, informacije, poruke ili objave, kako prošle tako i buduće, stoji u tekstu koji je moguće pročitati na različitima jezicima, ovisno o tome iz koje zemlje korisnik dolazi.

 

 

S ovom izjavom, dajem obavijest Instagramu da je strogo zabranjeno otkrivati, kopirati, distribuirati ili pokretati bilo kakve akcije protiv mene temeljeno na ovom profilu i njegovom sadržaju, stoji još u objavi.

Ista se objava, ovih dana, dijeli i po Instagramu.

U objavi se spominje i nekakav zakon i odredba koji nemaju previše smisla, te uputa kako bi tekst objave trebalo kopirati i podijeliti na svom profilu. Naravno, odmah, jer "nova pravila" stupaju na snagu sutra.

No, radi se o prijevari koja društvenim mrežama kruži još od 2012. godine.

Prava istina o društvenim mrežama

Činjenica da su korisnici objavili takvu "izjavu" na svom profilu u ovom slučaju ne znači ništa. Osim da su nasjeli na prijevaru koja nikako da iščezne iz internetskih bespuća.

Čak je i šef Instagrama objavio kako se radi o prijevari i zamolio korisnike da prestanu nasjedati na takve i slične objave. 

 

 

Korisnici su, već samom prijavom na društvene mreže, prihvatili određene uvjete korištenja u kojima, zapravo stoji, kako Instagram i Facebook, mogu koristiti njihove podatke.

Kako bismo vam pružili Facebookove proizvode, moramo obrađivati podatke o vama. Tip podataka koji prikupljamo ovisi o tome kako koristite naše proizvode, lijepo stoji u Uvjetima korištenja Instagrama.

Tako, među ostalim, Instagram (i Facebook) prikupljaju i obrađuju informacije i sadržaj koji korisnici sami, dobrovoljno jer nitko ih ne prisiljava na to, objavljuju na društvenim mrežama. Podatke o mrežama i uređajima s kojima se spajaju, ali i način na koji koriste društvene mreže (što rade, s kim se dopisuju, koliko često, u koje doba dana i slično).

Pristupaju li tim društvenim mrežama s mobilnog uređaja, dobrovoljno daju još i više podataka. Tako Instagram uredno bilježi gdje se nalaze u trenutku pristupanja mreži, objave fotografija ili komentiranja; s kojeg uređaja pristupaju, preko koje mreže, a može i pristupiti svim fotografijama koje imaju pohranjene na uređaj s kojeg pristupaju.

I da, korisnici su na to sve dobrovoljno pristali onog trenutka kad su pritisnuli kvačicu na rečenicu "Prihvaćam Uvjete korištenja" i potom gumb "Prihvaćam" prilikom registracije.

Jer, budimo realni, tko je ikad pročitao te famozne "Uvjete korištenja" od početka do kraja?

Zato, prestanite dijeliti te lažne "izjave". Zaista nemaju smisla.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti