Facebook u Italiji uklonio lažne vijesti objavljene uoči europskih izbora

Više od polovice računa koji su uklonjeni podupiru Pokret 5 zvijezda (M5S) ili Ligu, dvije stranke koje tvore talijansku vladu.

Martina Čizmić | 13.05.2019. / 07:14

Facebook, ilustracija (Foto: AFP)

Facebook je objavio da je uklonio brojne račune na svojoj platformi s lažnim vijestima uoči izbora za Europski parlament krajem svibnja.

Europska unija upozorila je da će biti pokušaja utjecanja na kampanju za euroizbore koji će se održati od 23. do 26. svibnja. Zbog toga je Europska komisija u travnju hitno pozvala Google, Facebook i Twitter da ulože više napora kako bi spriječili širenje lažnih vijesti prije i zbora.

Uklonili smo serije lažnih i dvostrukih računa koji su kršili našu politiku autentifikacije i uklonili smo i nekoliko stranica zbog kršenja propisa o promjeni imena, objavio je glasnogovornik Facebooka u Italiji.

Također smo poduzeli akciju protiv nekih stranica koje su opetovano širile netočne informacije, rekao je.

Aktivistička internetska skupina Avaaz koja je u tome pomogla, objavila je da je Facebook uklonio 23 računa u Italiji s ukupno 2,46 milijuna sljedbenika koji su širili "lažne informacije i sadržaj koji izaziva podjele", kao što su migracije, cjepivo i antisemitizam.

Više od polovice računa koji su uklonjeni podupiru Pokret 5 zvijezda (M5S) ili Ligu, dvije stranke koje tvore talijansku vladu, navodi Avaaz.

U želji da izbjegnu kazne, tehnološki giganti obećali su u listopadu boriti se protiv širenja lažnih vijesti na mreži.

Spremni smo štititi integritet izbora u Europskoj uniji i cijelom svijetu, rekao je glasnogovornik Facebooka.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti