Facebook u sve većim problemima: Tržišna vrijednost tvrtke pala za 50 milijardi dolara od ponedjeljka

Facebook je u sve većim problemima. Zbog skandala s tajnim prikupljanjem i prodajom podataka o korisnicima, od ponedjeljka je izgubio 50 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Vibor Vlainić | 22.03.2018. / 21:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pad dionica na burzama nije ublažio ni osnivač Facebooka Marka Zakerberg. On je pokušao kupiti nešto vremena isprikom korisnicima i obećanjima da će postrožiti pravila.

Zemljama koje pozivaju čelnike Facebooka na odgovornost pridružila se i Njemačka. Žele da im Mark Zuckerberg ili njegovi suradnici objasne zašto su podaci o milijunima korisnika završili u pogrešnim rukama.

Neprihvatljivo je da korisnici dobiju opsežne uvjete i na kraju mogu samo prihvatiti to ili ostati bez te usluge. Mora postojati način da korisnik jasno iskaže pristaje li da se njegovi podaci prenose dalje, reakcija je Katarine Barley, njemačke ministrice pravosuđa.

Zuckerberg je nakon nekoliko dana šutnje najavio strožu provjeru tisuća aplikacija na Facebooku. Njihovi autori neće imati pristup podacima, a korisnici bi se trebali moći lakše zaštititi.

Osvještavanjem toga kao problema, vjerujem da će se podići razina sigurnosti i da će na neki način doći do višeg nivoa sigurnosti i manje zloupotrebe, smatra domaći stručnjak Svan Hlača iz Carneta.

Sve prigode koje su predobre da bi bile istinite, najčešće to nisu i to je jednostavno nit vodilja kojom se svi korisnici Facebooka trebaju voditi i ne davati svoje podatke olako. Međutim alati za koje mnogi ni ne znaju, već postoje.

Kako biste bolje sačuvali svoje podatke na Facebooku pred vama je nekoliko mogućnosti. Prvo je proljetno čišćenje vašeg profila. Odaberete postavke i stavku aplikacije.

Zatim obrišete aplikacije za koje ste već zaboravili da ih imate, a one cijelo vrijeme skupljaju podatke o vama. Osim toga, neke od informacija o vama dostupne su drugima koji koriste aplikacije, pa i to možete isključiti.

Naravno, tu je i najradikalnija metoda - brisanje profila na Facebooku. Iz te tvrtke napominju to proces može trajati i do 90 dana.

No, jednom kada ste podijelili podatke s nekom aplikacijom, oni će joj ostati dostupni, pa čak ako obrišete tu aplikaciju ili cijeli korisnički račun. Preostaje vam izravno kontaktirati tvrtku koja ju je izradila i zatražiti da ukloni podatke o vama. Facebook za tako nešto ne nudi pomoć.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti