Zuckerberg priznao pogrešku: "Osnovao sam Facebook i odgovoran sam za sve što se tamo događa"

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg priznao je da je njegova megapopularna društvena mreža "napravila pogreške" u objavi statusa oko skandala s Cambridge Analyticom, vezanim za zloporabu osobnih podataka ogromnog broja korisnika Facebooka.

Branimir Vorša | 21.03.2018. / 21:01

Mark Zuckerberg (Foto: AFP)
Mark Zuckerberg (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Mark Zuckerberg napokon se oglasio o skandalu s Cambridge Analyticom i objavom statusa na svojem profilu na Facebooku obećao korisnicima da će uvesti promjene koje će uvelike otežati aplikacijama da putem Facebooka prikupljaju informacije o korisnicima te društvene mreže.

Ja sam pokrenuo Facebook i na kraju dana ja sam odgovoran za sve što se tamo događa.

Šef Facebooka istaknuo je da i sam pokušava shvatiti kako je do skandala došlo i što treba poduzeti da se to više nikad ne ponovi.

Imamo odgovornost zaštititi vaše podatke i ako to ne možemo učiniti, onda ne zaslužujemo služiti vam.

Zuckerberg je prvo u svojoj objavio napravio vremensku crtu događaja, od 2007. do proteklog tjedna i izbijanja skandala s Cambridge Analyticom.

Godine 2013. istraživač sa Sveučilišta Cambridge po imenu Aleksandr Kogan napravio je kviz aplikaciju o osobnosti, koju je instaliralo oko 300.000 korisnika, koji su time podijelili svoje podatke i podatke svojih prijatelja. S obzirom na način na koji je platforma funkcionirala u to vrijeme, to je značilo da je Kogan imao pristup podacima desetaka milijuna prijatelja s listi tih korisnika.

Zuckerberg nadalje pojašnjava kako je Facebook 2014. uvelike promijenio platformu te time ograničio količinu podataka do kojih aplikacije mogu doći. Najvažnije je da aplikacije poput Koganove više nisu mogle tražiti podatke o prijateljima korisnika, osim ako i ti prijatelji nisu sami omogućili pristup te aplikacije njihovim podacima. Dodaje da su otada developeri morali od Facebooka zatražiti dopuštenje prije nego što bi mogli od korisnika zatražiti osjetljive podatke.

2015. smo od novinara The Guardiana smo doznali da je Kogan te podatke podijelio s Cambridge Analyticom. Protiv naše politike je da developeri dijele podatke bez dozvole vlasnika tih podataka, pa smo odmah zabranili pristup Koganovoj aplikaciji našoj platformi te formalno zatražili od Kogana i Cambridge Analytice da pobrišu te podatke i da to dokažu, što su oni i učinili.

Kako to obično biva, Zuckerberg i Facebook za činjenicu da to nije učinjeno doznali su proteklog tjedna iz medija - Guardiana, New York Timesa i Channel 4.

Odmah smo ih protjerali s naših servisa. Cambridge Analytica tvrdi da su već izbrisali sporne podatke i pristali su forenzičku analizu tvrtke koju smo mi unajmili da to provede.

To je bila povreda povjerenja između Kogana, Cambridge Analytice i Facebooka. No bila je to i povreda povjerenja između Facebooka i ljudi koji dijele svoje podatke i od nas očekuju da ih zaštitimo. To moramo popraviti.

Zuckerberg dalje navodi tri koraka koja Facebook namjerava napraviti kako bi dodatno pojačao zaštitu osobnih podataka svojih korisnika.

Prvo će istražiti sve aplikacije koje su imale pristup velikim količinama podataka korisnika prije navedene promjene iz 2014. godine.

Protjerat ćemo bilo koje developere koji ne pristanu na temeljitu reviziju.

Drugo, Facebook će dodatno ograničiti developerima pristup podacima korisnika Facebooka, kako bi se spriječile daljnje zloporabe istih podataka.

Primjerice, ako niste koristili aplikaciju pojedinog developera u tri posljednja mjeseca, zabranit ćemo mu pristup vašim osobnim podacima. Isto tako, ograničit ćemo podatke koje dajete aplikacijama prilikom ulaska u njih na samo vaše ime i prezime, profilnu fotografiju i vašu e-adresu.

Treći korak koji navodi Zuckerberg odnosi se na educiranje korisnika o tome kojim su sve aplikacijama dozvolili da prikupljaju njihove podatke.

Idućeg mjeseca svima ćemo pokazati alat na vrhu News Feeda s aplikacijama koje koristite te jednostavan način kako da tim aplikacijama onemogućite pristup vašim podacima. Taj alat već postoji u vašim postavkama privatnosti, no sad ćemo ga istaknuti na vrh vašeg News Feeda, kako bi ga svi mogli lako pronaći.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti