Facebookova anketa s pitanjem o pedofilima šokirala sve korisnike

Kako biste reagirali na privatnu poruku u kojoj odrasli muškarac od 14-godišnje djevojčice zahtjeva seksi fotografije – jedno je od pitanja iz Facebookove ankete korisnicima ove mreže

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.03.2018. / 12:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Govoreći o planovima Facebooka, Mark Zuckerberg nedavno je rekao kako su mu na prvom mjestu korisnici i njihova dobrobit, zbog čega će se ljudima na feedu pojavljivati sve više sadržaja njihovih prijatelja i rodbine, a manje sadržaja sa stranica i grupa.

Dio je njegova plana i smanjenje, odnosno potpuno uklanjanje sadržaja povezanog s terorizmom, nasiljem, zlostavljanjem i slično, a kako bi bolje shvatili kakav sadržaj smeta korisnicima na ovoj mreži i postavili bolja pravila korištenja, nedavno su proveli kratku anketu među dijelom korisnika Fejsa.

Ova je anketa šokirala sve koji su u njoj sudjelovali te je dio ljudi vjerojatno mislio kako je u pitanju djelo nekakvih hakera, a ne zaposlenika ove kompanije. Naime, vjerovali ili ne, jedno od pitanja u ovoj anketi bilo je kako bi korisnici, kada bi imali mogućnost postaviti pravila na Facebooku, reagirali na privatnu poruku u kojoj odrasli muškarac od 14-godišnje djevojčice zahtijeva seksi fotografije.

Jedno od ponuđenih odgovora bio je – ovaj bi sadržaj trebao biti dopušten na Facebooku i ne bi mi smetalo da ga vidim.

Drugo pitanje odnosilo se na to tko bi trebao donositi pravila s kojima se odlučuje smije li sadržaj poput navedenog biti dopušten na Facebooku – Facebook, Facebook u suradnji sa stručnjacima, samo vanjski stručnjaci ili sami korisnici Facebooka.

Pogriješili smo

Ne treba ni naglašavati kako je ovom anketom netko u Facebooku gadno zabrljao i nevjerojatno je da se ovakva anketa uopće prikazala korisnicima.

Potpredsjednik Facebooka za proizvode Guy Rosen komentirao je kako njegova kompanija provodi ankete kako bi shvatili razmišljanja korisnika o njihovim pravilima, no dodao je kako su takve aktivnosti uvijek bile i bit će potpuno neprihvatljive na Facebooku te da redovno surađuju s vlastima ako do njih dođe. Dodao je i sljedeće: "To nije trebao biti dio istraživanja. Pogriješili smo.“

U objavi za medije glasnogovornik Facebooka rekao je kako se ta anketa odnosi na agresivni sadržaj koji je već zabranjen na Facebooku te ga ionako nemaju namjeru prikazivati pa su obustavili anketu.

Izvor: The Guardian

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti