FBI u akciji: Ugašena jedna od popularnijih piratskih stranica

Krajem prošlog tjedna FBI je ugasio Sharebeast i AlbumJams.com, stranice koje su bile prilično popularne među piratima

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2015. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Do kraja prošlog tjedna Sharebeast bio je najveći ilegalni servis za dijeljenje datoteka smješten u SAD-u koji je bio naročito popularan među glazbenim piratima. Osim velike baze piratskih pjesama i albuma, na njegovim serverima uploadane su i tisuće pjesama prije njihovog službenog izdavanja, odnosno prije nego je uopće počela njihova prodaja. Među inim, na ovoj se stranici pojavio i nadolazeći album Kanye Westa Swish koji je na internet 'procurio' još u svibnju i mogao se skinuti na Sharebeastu.

Zbog toga je ova stranica, kao i stranica AlbumJams.com s koje su korisnici također (besplatno) mogli skidati pjesme krajem prošlog tjedna ugašena, što je naročito pozdravilo američko udruženje glazbenika RIAA. Predsjednik i izvršni direktor RIAA-e Cary Sherman rekao je kako je gašenje Sharebeasta 'velika pobjeda za glazbenu zajednicu i legalne glazbene servise' te je dodao kako su milijuni korisnika pristupali ovoj stranici svaki mjesec i skidali pjesme bez da su izvođači i diskografi dobili odgovarajuću naknadu, čime je nanesena velika šteta cijeloj glazbenoj industriji. Osim glazbe, na Sharebeastu bio je dostupan i drugi piratski sadržaj poput filmova i serija, a tijekom prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva u nogometu koje je održano u Brazilu, iz FIFA-e su zatražili blokiranje brojnih streaming servisa, među inima i Sharebeasta.

Na ovoj stranici sada stoje oznake Ministarstva pravosuđa i FBI-a, uz obavijest kako je FBI ugasio ovu stranicu zbog kršenja autorskih prava te da potencijalna kazna za osobe koje su prvi put osuđene za kršenje autorskih prava iznosi do pet godina zatvora i 250 tisuća dolara. Trenutno nema nikakvih informacija o osobama koje su vodile Sharebeast te na Torrentfreaku kažu da iz FBI-a nema službenih obavijesti o eventualnim uhićenjima povezanim s gašenjem ovih stranica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti