Financijski stručnjak smatra kako bi bitcoinu dani mogli biti odbrojani, a objasnio je i zašto

Bitcoin je najpopularnija kriptovaluta, no ima i svojih mana, koje neke druge kriptovalute nemaju. Znači li to da bi u budućnosti njegova vrijednost mogla potonuti?

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.12.2021. / 13:39

Bitcoin (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Iznimno je teško predvidjeti kako će tržište kriptovaluta izgledati za 2-3 godine te kakva će tada biti vrijednost najpoznatije i najvrjednije kriptovalute, bitcoina. Mnogi su u bitcoin uložili životne ušteđevine, neki su se s bitcoinom obogatili, no dio ljudi je završio u crvenom jer su kupovali po visokim cijenama i, kada se njegova vrijednost strmoglavila, sve prodali u strahu da ne bi upali u još veće minuse. Iako je teško prognozirati kretanje na kriptotržištu pokazalo se, barem kada je bitcoin u pitanju, da nakon svakog velikog pada slijedi rast. I obrnuto.

Bitcoin - 1 Šok, euforija i razočarenje: Sinoć su neki vlasnici kriptovaluta pomislili da su postali milijarderi

Ako se pita profesora međunarodne trgovinske politike Cornell Universityja Eswara Prasada, vrijednost bitcoina u nekoj bližoj budućnosti mogla bi se istopiti. Bitcoin možda više neće toliko dugo trajati, rekao je u razgovoru za CNBC. Treba naglasiti kako on pri tome ne misli na sve kriptovalute i kriptotržište, već konkretno na bitcoin te je objasnio razloge svog pesimizma.

Prasad problem vidi u načinu na koji bitcoin iskorištava blockchain, tehnologiju koja leži u pozadini većine kriptovaluta. On smatra kako bitcoin ne iskorištava blockchain dovoljno učinkovito te koristi mehanizam potvrde transakcija koji je destruktivan za okoliš i ne skalira se dobro. Naime, neke studije pokazuju kako su godišnje emisije ugljika iz električne energije potrebne za rudarenje te kriptovalute veće u odnosu na ugljični otisak cijelog Novog Zelanda.

To je ogroman problem, pogotovo u vrijeme u kojem živimo i u kojem svi govore o smanjenju ugljičnog otiska i u kojem je borba protiv klimatskih promjena postala jedan od prioriteta.

Bitcoin Potez El Salvadora uznemirio MMF: Upozoravaju na opasnosti korištenja bitcoina kao legalnog novca

S druge strane, danas postoje stotine različitih kriptovaluta i mnoge od njih učinkovitije koriste blockchain te je njihov ugljični otisak puno manji. Vjeruje kako na krilima blockchaina možemo očekivati radikalne promjene na financijskom tržištu i pri svakodnevnim transakcijama poput kupovine kuća, automobila i slično, no pri tome ne misli na sam bitcoin. Danas najpopularnija kriptovaluta, smatra Prasad, u budućnosti više neće imati neku fundamentalnu vrijednost pored one u koju vjeruju njegovi investitori.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti